10/16/2024

Симеон Славчев уличи Борислав Гуцанов и Атанас Зафиров от БСП в лъжа

Тази сутрин в сутрешния блок на БТВ Борислав Гуцанов изрече няколко лъжи по адрес на партия МИР …

Водещата Мария Цънцърова му зададе конкретни въпроси, на които Гуцанов не отговори, защо ли…?

За да няма повече лъжи и спекулации по темата, изкарвам всички факти по хронологичен ред.

Това написа в своя Фейсбук профил лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

1. Нито веднъж не се проведе коалиционен съвет на коалиция “БСП-Обединена левица”, който да обсъди и да одобри водачите на листи (въпреки че многократно партия МИР предлагаше да се проведе заседание на коалиционния съвет, за да се приемат обективни критерии, които да важат при избора за всички водачи на листите на коалицията).

2. Разговорите с всеки един коалиционен партньор се водеха неформално и поотделно от Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов, а не официално в коалиционния съвет.

3. По време на неформалните разговори Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов предлагаха всеки ден различни варианти за места в листите, като дори те се разминаваха помежду си, което показваше, че Зафиров и Гуцанов или не си говорят помежду си, или всеки един от тях играе отделна собствена игра, която вместо да помага вреди на работата на коалицията.

4. По време на тези разговори на партия МИР беше предложено да води листите в Разград (лично предложение на Гуцанов), във Видин (лично предложение на Гуцанов), в Силистра (лично предложение на Гуцанов, впоследствие и на Атанас Зафиров), в София област (лично предложение на Атанас Зафиров), във Враца (лично предложение на Атанас Зафиров), в Монтана (лично предложение на Атанас Зафиров), в Смолян (лично предложение на Атанас Зафиров), в Перник (лично предложение на Атанас Зафиров).

5. Партия МИР предложи също всички водачи на листи да бъдат обсъдени и съгласувани с местните/областните структури на всички коалиционни партньори и на тази база да се вземе и финалното решение за водачите (освен че те трябва да имат високи морални и нравствени качества – така, както го записахме в коалиционното споразумение). Нищо от това не се случи и се стигна до ситуация в област Плевен, където в листата няма присъствие на нито един от коалиционните партньори. Нещо повече – всички партии от коалицията се оттеглиха от листата в Плевен поради липсата на диалог (Гуцанов твърди, че само партия МИР се е оттеглила).

6. В четвъртък (19.09.2024 г.) около 17 ч. по искане на Атанас Зафиров проведохме среща в неговия кабинет на Позитано 20, по време на която той предложи партия МИР да води листата във Видин. Същият ден по-рано ми звънна Борислав Гуцанов, който предложи МИР да води листата в Силистра и да получим второ място в София област. От всички направени предложения на Зафиров и Гуцанов беше очевидно, че те не си говорят помежду си или ако го правят, играят задкулисна игра.

7. В петък сутринта (20.09.2024 г.) около 9:30 ч. ми звънна Атанас Зафиров, който ме покани на среща в 10 ч. на Позитано 20. На тази среща за първи път присъстваха заедно Зафиров и Гуцанов (дотогава двамата водеха разговорите поотделно и никога заедно). Тогава ми казаха, че предлагат на партия МИР да води листата в Силистра и ни дават второ място в София област. Моят отговор беше първо, че това е несериозно, че този разговор е трябвало да се проведе преди две седмици във формат коалиционен съвет, а не един час преди заседанието на Изпълнителното бюро на БСП, по време на което трябваше да се утвърдят водачите. Накарах ги да ми кажат кои ще са водачите на листи, като Гуцанов каза, че още не са ясни всички, а на Зафиров очевидно му стана неудобно и ми ги прочете. След като чух водачите на листите, им казах да не ме вписват мен в никакви листи и че свиквам спешно заседание на ръководството на партия МИР, за да вземем решение, дали при това положение да останем в коалицията.

Вместо да лъжат и да манипулират Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов по студията, трябва да отговорят на следните въпроси:

1. Защо двамата водеха неформални разговори с всички коалиционни партньори и защо не свикаха нито едно заседание на коалиционния съвет на коалицията?

2. Кога са честни – когато говорят и предлагат едно в неформалните разговори или когато са в студията?

3. Кой определи водачите на листите и защо те не бяха съгласувани с коалиционните партньори и със структурите на партньорите по места в това число и със структурите на БСП (справка: Плевен, Враца, Хасково, Смолян и много други).

4. Готови ли да седнат заедно с мен на детектор на лъжата, за да изчистим кой лъже и кой говори истината?

Обединението в ляво трябваше да бъде на принципна, ценностна и морална основа и години наред се борих и работех за това. Боли ме като виждам сега как идеята отстъпи пред личните интереси, зависимостите и задкулисието!

Но в политиката и в живота трябва да имаш морал, принципи, чест и достойнство, защото ако ги нямаш, нямаш нищо.

Последно от нашият блог