10/16/2024

Симеон Славчев: БСП вече не е БСП, а модела КОЙ

Партия МИР напусна Коалиция „БСП-Обединена левица“, заявявайки, че коалиционното споразумение и диалогът са нарушени, а начело на листите са поставени хора, които са в пряка зависимост от Делян Пеевски. Какво се е случило… Пред Вестник Ямбол говори Симеон Славчев, председател на ПП МИР.

- Г-н Славчев, какви са причините партия МИР да напусне лявото обединение?

- Основната причина да излезем от обединението беше, че коалиционното споразумение беше нарушено, защото ние искахме водачите на листи да имат високи морални качества и да не са свързани с модела “КОЙ". На практика стана точно обратното и БСП не е вече БСП, а модела КОЙ.

- Нека се върнем тогава малко назад и започнем така. Какъв беше в началото разговорът за коалиционното споразумение и какво се случи в последствие?

- Имахме ясно разписано в коалиционното споразумение как ще се определят водачите на листи, а точно това беше категорично нарушено, защото листите и водачите бяха договорени задкулисно. Не беше свикан коалиционен съвет,  в който, всъщност, са председателите на всички партии. Ние от партия МИР изрично настоявахме такъв коалиционен съвет да се свика, защото водачите на листите не са само и единствено на БСП или на съответната партия, която ги е представила. Когато сме в коалиция, хората в листите представляват цялата коалиция. Така всеки един от нас, който си е сложил подписа, носи отговорност за тези листи и за тези хора. Този коалиционен съвет не се проведе, диалогът бе нарушен тотално. Лично аз - като председател на партия МИР, която беше част от коалиция, а излязохме в последствие от нея, разбрах имената на водачите на листи буквално един час преди заседанието на Изпълнителното бюро на БСП, което трябваше да ги утвърди. И забележете. Извикаха ме на разговор тогава, за да ми предлагат водачески места в Силистра, Перник и още няколко от областите. Изключително несериозен е този подход и категорично им отказах представител на МИР да бъде водач на листа и да участва в дадените на концесия на Пеевски листи. Временното ръководство на БСП потъпка морала, принципните и ценностите и са на път да занулят тази партия. Лявото обединение на практика се оказа един PR, нищо повече.

- Кой определи водачите на листи, когато коалиционния съвет не се е събирал?

- И аз също задавам въпроса: „Кой?“ Но го задавам в контекста на модела „Кой“, който в България е познат като модела „Борисов-Пеевски“. Защото вътре в тези листи има хора, които са тясно свързани с този модел „Кой“. Наблюдавайте изборните резултати в две области - Благоевград и Разград. Там за водачи на листите на БСП са сложени съответно Кирил Добрев и Драгомир Стойнов, които имат пряка зависимост от модела КОЙ. Не случайно са сложени за водачи в райони, където Пеевски и с силно присъствие, за да може да той да им прелива гласове. Обърнете внимание, че Кирил Добрев е в пряк конфликт на интереси. За него многократно е ставало въпрос в публично пространство, че печели обществени поръчки в общини и институции, които се управляват от ГЕРБ и Пеевски. Това нормално и морално ли е…?

- Защо според Вас се случи всичко това?

- В партия МИР винаги сме отстоявали принципни позиции и казахме, че така повече не може. Ние влязохме с голямото желание и амбиции в това обединение на лявото, защото то трябваше да бъде обединение на принципна и на морална основа. А какво се случи – лявото обединение беше дадено на концесия на модела „Кой“ през листите. След като се случи това партия МИР нямахме моралното право да останем в тази коалиция. Още повече, че партия МИР от години се бори срещу модела „Кой“ и тези зависимости, продиктувани от задкулисието в българската политика.

- Имахте ли контакти с другите партньори в обединението? Какво се случва, след като вие се оттеглихте. Какви процеси текат?

- Всички коалиционни партньори споделят мнението на партия МИР, че коалиционният договор е нарушен, че водачите на листи и самите листи са определени по непрозрачен начин. Голяма част от тях застъпиха тезата ни, че има тясно свързани хора в листите с Делян Пеевски. Просто ние излязохме, защото не желаем да носим отговорност, свързана с тези лица. Другите партии пожелаха да останат, но се разграничиха и казаха, че БСП носи отговорност за водачите. Аз не споделям това мнение, защото отговорността се носи от всички представители в коалицията. В крайна сметка, всеки един си е сложил подписа, името си и партията си, подписвайки коалиционното споразумение.

- Ще бъдат ли тези избори по-интересни и по-различни. Виждаме две ДПС-та, зависимости в лявото обединение …

За съжаление тези избори няма да бъдат по-различни и ще получим повече от същото. Тези избори на практика се превръщат в референдум за или против България без Пеевски. Партия МИР зае категорична позиция и се обяви за България без Пеевски. Очаквам след тези избори в края на октомври да започне процесът по единение на българските граждани, а този процес вече няма да наричаме само обединение на лявото, а ще бъде обединение на принципна и на ценностна основа. Това тепърва предстои – обединение около традиционните български ценности и морала. Убеден съм, че обединението около традиционните български ценности ще се превърне в реална алтернатива не на тези, а още на следващите избори, защото родината ни е в сериозна опасност от завладяване от модела КОЙ. За да прережем пъпната връв на зависимостите в политиката се изискват общи и задружни усилия на всички, които милеят за родината. Това е мисията на партия МИР - да изградим тази мрежа от морални, честни и родолюбиви българи и да си върнем държавата и нормалността и сигурността в нея!

Вестник Ямбол

Последно от нашият блог