10/16/2024

Партия МИР: Изборът на Сарафов за главен прокурор от този състав на ВСС ще бъде нелегитимен

Партия МИР се обяви категорично против избора на Сарафов за главен прокурор не само защото мандата на членовете на Висшия съдебен съвет е изтекъл преди две години, но и защото всичките му досегашни действия не отговарят на професионалните и нравствени качества, които се изискват за тази длъжност. От МИР считат, че г-н Сарафов не се ползва с доверие нито в професионалните среди, нито в обществото ни.

От партия МИР припомнят, че Борислав Сарафов не е дал нито едно убедително обяснение защо като заместник на Иван Гешев, не е реагирал публично на неговите действия по засягане на законността и увреждащи авторитета на съдебната власт, за които Гешев беше предсрочно освободен като главен прокурор. Според партия МИР със своите действия и бездействия Борислав Сарафов е стана съучастник на Иван Гешев и няма моралното право да бъде издигнат и избран за главен прокурор. От МИР припомнят още, че изпълнявайки функциите на главен прокурор вече над една година и три месеца, Борислав Сарафов не изпълнил заявките си да „изчисти прокуратурата“ от „лошите практики“ от управлението ѝ по времето на Иван Гешев. Напротив - по време на този период станаха публично достояние и действията на групите за упражняване на нелегитимно влияние върху магистрати, като към настоящия момент няма нито едно повдигнато обвинения пред съда срещу членове на тези групи, въпреки публично поетите ангажименти от страна на Сарафов. Според партия МИР от страна на прокуратурата, оглавявана сега от Сарафов не е било осъществено ефективно и срочно наказателно преследване за отправените заплахи по отношение на съдии в разгара на скандала след убийството на Мартин Божанов. Напротив - в обществото остава впечатление, че Сарафов умишлено бездейства, а сега нелегитимния ВСС иска да го назначи за постоянно изпълняващ длъжността главен прокурор, се казва още в позицията на партия МИР.

От партия МИР припомниха също, че директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Явор Серафимов заяви по случая с Петьо Петров-Еврото и групата му, че в съдебната система е проведено сериозно разследване и на прокуратурата са предадени 100 листа справка с дейността му. В материалите по преписката е записано, че и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е посещавал редовно клуба "Осемте джуджета", който е бил използван от Пепи Еврото като офис за срещите му, а двамата дори са снимани заедно там.

Партия МИР предупреждават, че изборът на Сарафов за главен прокурор от нелегитимен състав на ВСС прави неговия избор също нелегитимен. В тази връзка партия МИР предлага процедурата по избор на нов главен прокурор незабавно да бъде прекратена и тя да бъде подновена след избора на нови и легитимни членове на ВСС.

Последно от нашият блог