fbpx
 

Партия МИР пусна сигнал до парламентарната комисия за злоупотреби заради самолетите F-16

август 9, 2021

Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) пусна сигнал до временната комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50 на сто държавно и общинско участие и местните власти през последните 5 години в Народното събрание.

„Сигналът на партия МИР е във връзка със сделката за закупуване на 8 нови изтребителя F-16 блок 70 от САЩ на стойност 2,2 млрд. лева, която правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти сключи през 2019 г. Договорите за покупката на новите изтребители и необходимите за тях боеприпаси бяха ратифицирани от 44-тото Народно събрание на 19 юли 2019 г. с гласовете на ГЕРБ, ВМРО и ДПС. Както тогава, така и сега партия МИР настоява да бъдат посочени публично всички факти и обстоятелства за тази абсолютно неизгодна и ненужна на България сделка“, това каза председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Той припомни факта, че във връзка със сделката лично е пуснал петиция на сайта на Белия дом, в която се е обърнал към президента на САЩ да предложи и да внесе до Конгреса изменения в Договора с България за продажбата на 8 самолета „F-16“.

„Мотивите ми за това бяха, че България е най-бедната страна сред членовете на Европейския съюз, като от седем милиона български граждани, пенсионерите са  2,1 млн. души, а приблизително 19% от цялото населението  на страната оцелява с месечен  доход, който е  под  прага на бедността, който за 2019 г. е в размер на 200 щ. долара. Друг основен мотив беше, че договорения боекомлект, резервните части и агрегатите и обучението на летателния състав не отговарят на съвременните изисквания за високотехнологична и ефективна национална отбрана. Най-важният ми мотив обаче беше, че в ситуация, когато съседна Турция притежава вече високоефективните противоракетни зенитни комплекси  С-400 „Триумф“, когато другият ни съсед – Сърбия, получи безвъзмездно 10 модернизирани самолета „МИГ-29“, а Гърция притежава и модернизира 85 самолета „F-16“ и придобива нови 10 самолета „F-35“, е  напълно безсмислено  България да закупува нови самолети „F-16“, заяви лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той допълни, че клаузите на договора за сделката със САЩ за бойните самолети са унизителни и могат да се сравнят само с Ньойския договор.

„При ситуация на опасност би следвало да бъде задействан чл. 5 от Договора за НАТО и да се осигури всичко необходимо за колективната защита на сигурността на България като член на Алианса, вместо да се закупуват напълно излишните и скъпоструващи изтребителя F-16 блок 70. Тоест на практика имаме сериозна злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, тъй като България закупи 8 ненужни изтребителя за 2,2 млрд. лева, като 4 от тях ще бъдат доставени до средата на 2023 г., а останалите ще бъдат доставени в началото на 2024 г. За тази сделка държавата емитира и държавен дълг, а парите бяха депозирани в банката на Федералния резерв“, заяви още Симеон Славчев.

Той подчерта, че за тези средства можеше да бъдат закупени така нужните на България вертолети, които щяха да спасят десетки човешки животи и да помагат при сега възникналите тежки пожари в България.

„Сделката за закупуване на 8 нови изтребителя F-16 блок 70 от САЩ на стойност 2,2 млрд. лева е очевидна злоупотреба и трябва незабавно да бъде разследвана, както от парламентарната комисия, така и от прокуратурата. С внесения от партия МИР във временната комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет има шанса тази комисия от популистка да стане ефективна и работеща. На практика чрез нашия сигнал ще видим, дали има политическа воля за разследване на всички сделки и злоупотреби или всичко е един цирк фарс и се мери с двоен аршин. Очаквам бързата реакция на комисията и изкарването на всички факти и обстоятелства за най-неизгодната сделка през последното десетилетие, която ощети всички български граждани, а поколения напред ще плащат взетия от правителството на Бойко Борисов заем за закупуването на ненужните на България самолети“, заяви още председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

 

 

 

mir mir