fbpx
 

Адв. д-р Христина Георгиева води листата на ПП МИР в Русе

юли 6, 2021

Адв. д-р Христина Георгиева е водач на листата на ПП МИР за област Русе за предстоящите парламентарни избори. Тя е един от най-младите и перспективни кандидати за народни представители в областта на правото и интелектуалната собственост от гражданската квота на партията.

Тя е адвокат и доктор по право на интелектуалната собственост, член на Европейския институт по право и първият български лектор в ежегодното лятно училище по Европейско частно право, организирано от Юридическия факултет на Университета в Залцбург и Академията по европейско частно право.

„Избрах да се кандидатирам за народен представител от ПП МИР, защото вярвам, че мога да бъда полезна на страната си с опита и експертизата, придобити в многогодишната ми адвокатска практика и участия в национални и чуждестранни проекти, научни форуми и обмени. Видях сериозни проблеми и тревожни тенденции в сферата на българското образование и в съдебната ни система. Разполагам с добри практики и решения, обсъждани през годините с наши експерти и с професионалисти от различни държави. Разполагам със знания и възможности да ги реализирам у нас. Възприемам себе си като рядка порода родолюбец и патриот, с много дълбоко вродено българско национално самосъзнание. Сред експертния състав на ПП МИР разпознах сродни души – хора със знания, професионализъм, морал, експертиза, инициативност, принципи и любов към България. Вярвам, че такова трябва да бъде новото поколение в българската политика”, заяви Христина Георгиева. Нейните приоритети са реформа в образованието и в съдебната система.

Тя е завършила Английската езикова гимназия „Гео Милев” в гр. Русе. Изучава право в Университета за национално и световно стопанство в София, където паралелно специализира и банково дело. Участвала е в летни училища по Европейско частно право в Университетите в Залцбург и Мюнхен, била е доброволец по проекти на UNESCO за образование за устойчиво развитие. Осъществила е обмен на докторанти по програмата „Еразъм+” в Университета в Любляна и поредица от научноизследователски мобилности в Университети в Солун, Гренобъл и Перуджа. Взема участие в тримесечен специализиран курс на Харвард по авторско право, а впоследствие получава покана да присъства в симпозиум, проведен в Университета в Харвард, САЩ. Христина преминава успешно обучения на Световната организация по интелектуална собственост в областта на правната закрила на софтуери, търговски марки, дизайни и географски означения. Взема участие в редица научни конференции в България и в чужбина. Поканена е да участва в организирането и провеждането на Лятно докторантско училище по право – една от проявите, посветени на 30-годишнината на Юридическия факултет на УНСС.

Тя е автор на първото цялостно монографично изследване в България на тема „Правна закрила на видео и електронните игри като обекти на интелектуална собственост”, което е в процес на издаване. До момента има общо 27 научни публикации на български и английски език. Тя е била хоноруван асистент по дисциплините „Основи на правото”, „Търговско право” и „Право на интелектуалната собственост” в УНСС. Паралелно с академичните си ангажименти, активно практикува и адвокатската си професия в различни области на правото. Тя е и един от учредителите на сдружение в обществена полза „Съвет по нормотворчество”. Владее английски език, ползва испански и френски език.

Христина Георгиева е сред 10-те финалисти на програмата „Най-изявените млади личности на България за 2021 г.“ и победител в категория „Политически, правни и/или държавни въпроси”. Номинирана е за провеждащия се в момента конкурс „Най-изявените млади личности на света за 2021г.” Христина е наградена за високи постижения в образованието и личностното развитие в национален конкурс „Докторант на годината – 2020 г.” През 2020 г. е отличена и с приза „Докторант на годината” в конкурса на УНСС. Получава и парична награда за поддържане на добрия имидж на УНСС, превръщайки го в един от 30-те престижни университета и единствения български университет, част от ежегодната лятна програма в Залцбург. Като участник в международни състезания по право, проведени през 2017 г. и 2018 г. в Загреб и Любляна, Христина е отличена с наградите „Най-добър делегат за 2018 г. на Комисията по правата на човека, ООН” и „Най-добър Адвокат на Постоянния Арбитражен съд”.

Тя е и стипендиант на УНСС и ILAC след спечелено първо място в конкурс за есе на тема “Copyright Protection and Freedom of Expression”, като предоставената стипендия покрива изцяло таксата за участие в тримесечния курс на Харвард. Получава и Почетна грамота от Ректора на УНСС за сътрудничество и принос в организацията по провеждането на регионалния финал на състезанието European Law Moot Court Competition, 2009.

mir mir