fbpx
 

ГЕОРГИ ЧЕРНЕВ, ПП МИР: Бизнесът в България има нужда от държавна защита

юни 30, 2021

Бизнесът в България има нужда защита от държавата и това може да се случи чрез въвеждането на социално-пазарното стопанство. Това заяви водачът на листата на ПП МИР (Морал, Инициативност и Родолюбие) за Перник Георги Чернев в публичен диспут по БНТ 2 – Благоевград. Той е председател на Софийската търговско-промишлена камара.

„Като човек, който през последните 30 години се е занимавал със защита на бизнеса, трябва да кажа, че той не получи защита в лицето на държавата. Принципът беше „разделяй и владей“, като той беше раздробен на пет работодателски организации. По-лоша от Ковид-кризата е държавната администрация, която мачка бизнеса. Един пример – едно предприятие продава фрешове и за една година му правят 50 проверки“, заяви Георги Чернев.

Той представи и идеята на партията за въвеждането на социално-пазарното стопанство, по известно и като германски икономически модел, направило държавата икономическо и индустриално чудо в Европа и света след тежкото положение на страната след Втората световна война.

„Партия МИР предлага то да стане икономическа основа на българското общество, защото предлага едновременно два основни принципа – на свободата и на справедливостта. Чрез принципа на свободата се дава от държавата инициатива и възможност на бизнеса да се развива и да реализира своя потенциал. Чрез прогресивното данъчно облагане справедливо ще се разпределят събраните пари в бюджета за образование, здравеопазване и сигурност, които са трите стълба на държавността „, заяви Георги Чернев.

Той допълни, че предприятията все още разчитат на мярката 60/40 и на някои дружества тя наистина е помогнала. Той каза, че ключови за икономическото развитие на страната са действията на местните власти.

„Бивши и настоящи областни управители трябва да осъзнаят, че Българската агенция за инвестиции няма да донесе пред вратата им инвеститорите. В много общини в индустриалните зони няма дори един забит кол. Те са приспани общини. Европейските фондове в България бяха прокорупционен фактор. Те не доведоха до сериозни резултати за българските граждани и всичко това трябва да се промени“, заяви Георги Чернев.

Той заяви, че и бездействието на кметовете е довело до лошото икономическо състояние на много български общини.

„Кметовете чакат някой да дойде с магическа пръчка и да им реши проблемите. Това няма как да стане. Освен това някои кметове много добре си живеят с властта. Едно от решенията за тези проблеми е предвидено в Конституцията и това трябва да стане с провеждането на местни референдуми, което ще даде възможност за пряко участие на гражданите в управлението в общините“, заяви още Георги Чернев.

Той заяви, че е необходима и реформа в здравеопазването. „Здравеопазването е под всякаква критика. Има на места определени изключения, но е така. Здравеопазването трябва да стане достъпно и безплатно. Тряба да се работи и върху клиничните пътеки. в някои болници лекари вземат бомбастични заплати, а за медицинските сестри няма и това трябва да се прекрати и там трябва сериозна реформа“, коментира още Георги Чернев.

 

mir mir