fbpx
 

Христина Георгиева: ПП МИР може да изгради наново социално-икономическите и политически реалности в България

юни 27, 2021

Христина Георгиева, ПП МИР, в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 26-ти юни 2021 г., заяви позиции по следните теми:

Коя е Христина Георгиева?

    Христина Георгиева разказа за себе си, че е доктор по право на интелектуалната собственост, от миналата година е член на Европейския институт по право, както и лектор в ежегодна лятна програма по европейско частно право, която повече от 20 години се провежда в Юридическия факултет на Университета в Залцбург. Отскоро е и учредител на сдружение в обществена полза – Съвет по нормотворчество. Целта е да се правят предложения за по-добро законодателство.

    Христина Георгиева продължи, че е водач на листата на ПП МИР в Русе, а в София е на трето място в листата на партията в 25 МИР.

Ценностите на ПП МИР.

   „Хайде да поговорим малко за ценностите на МИР, те са във вашата абревиатура, затова иносказателно питам членовете на партията ще има ли МИР, не само като мир, а и като значение на всяка буква от абревиатурата, в 46-тото Народно събрание, ако влезете? Каква е вашата свръхзадача?“, попита Беновска. Христина Георгиева отговори, че посланието на партията е за повече инициативност, морал и родолюбие в Народното събрание. Тя продължи, че от доста време в законодателния орган се наблюдава все по-голям интелектуален, експертен и нравствен дефицит. Георгиева заяви: „Вярваме, че сме правилната алтернатива, защото при нас на първо място стоят експертността, нравствеността и морала в политиката! 90% от партията е гражданска квота, нямаме тази по-тежка структура на стандартните партии и начина, по който функционират! Много от кандидатите сме експерти в своите области, университетски преподаватели, лекари, инженери. Смятаме, че такъв трябва да бъде новият състав на Народното събрание, който да изгради наново социално-икономическата и политическата реалност в страната!“.

   „По инициатива на председателя на МИР Симеон Славчев вие вече проведохте няколко кръгли маси, предстоят още няколко. Хайде да видим тази седмица каква беше темата на кръглата маса и да продължим!“, продължи Беновска и пусна видео от кръглата маса, организирана от ПП МИР на 23-ти юни:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Симеон Славчев: Добър ден и добре дошли на поредната кръгла маса на ПП МИР! Днес Българската православна църква празнува един от най-хубавите празници Свети Дух, който дава живот и освещава човешките души и тела. В църковните изображения Свети Дух се изобразява като гълъб, а гълъбът е символ на мира. Позволете ми с тази символика да открия днешната кръгла маса на ПП МИР на тема „Въвеждане на социално пазарно стопанство в България“. Да си пожелаем първо да сме живи и здрави и нека Светият Дух да освети нашите души, сърца, да ни направи по-добри и дай Боже всичко, което си пожелаем и начертаем да успяваме да го постигаме! И най-вече с днешната кръгла маса съм убеден, че ще дадем началото на една дискусия как България да стане силна, социална, индустриална държава, нещо, което Германия постигна навремето. Това, което ще дискутираме на днешната кръгла маса е точно това – един доказан немски модел!

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Мнението ѝ за съдебната реформа.

    „Г-жо Георгиева, Вие като юрист на какво мнение сте за това какъв вид реформа трябва да се направи в нашата правна система? Знаете, че всички, които дойдат на власт или искат да дойдат на власт, това е първото, на което залагат, дори сега служебният кабинет говори по тази тема!“, попита Беновска. Христина Георгиева отговори, че реформата в съдебната система е много сериозен и деликатен въпрос. Тя продължи, че има доста проблеми в начина, по който функционират и съдилищата, и прокуратурата. Георгиева заяви: „От една страна колегите наистина са много претоварени. От друга страна аз като адвокат виждам проблема със забавянето на делата, усещането за липса на прозрачност по някои от производствата. Всичко това има нужда от много сериозна реформа, разбира се със широк кръг от специалисти в различните области. В момената и съдиите имат възражения, и прокуратурата, и адвокатите имат много искания за реформи. Всички тези страни трябва да изложат позициите си. Трябва съвместно добре да функционираме, с повече прозрачност, в интерес на българския народ, защото в момента не мисля, че има синхронизация!“.

   „Добре, хайде по-конкретно да Ви задам въпроса, има пореден протест пред Съдебната палата срещу главния прокурор, иска се неговата оставка. Иска се да има, и даже ГЕРБ се бяха поддали, да има прокурор на главния прокурор, надзор и така нататък. На всичкото отгоре не е ясно дали България все още е под мониторинг по механизма за присъединяване и сътрудничество, защото излезе решение на ЕК, че продължават наблюдението над Румъния, но за България нищо не казаха, а последният доклад беше доста позитивен?“, попита Беновска. Христина Георгиева отговори, че не е сигурна каква е позицията на партията по въпроса за главния прокурор и не иска да прави изказвания, които да са в противоречие с позицията на МИР, затова е и по-обрана в изказванията си.

Какви са приоритетите ѝ като евентуален бъдещ народен представител от Русе?

    „Какви са приоритетите Ви като евентуално бъдещ народен представител от Русе?“, попита водещата Илиана Беновска. Христина Георгиева отговори, че приоритетите ѝ са свързани с образованието, както и със съдебната система, защото от години работи на границата между научната дейност и адвокатската практика. Наскоро е приключила и дисертация по една тема, която досега не е била разработвана в България.

   „Да обобщим за финал, Вие може да станете фигуративен политически омбудсман на Русе?“, продължи Беновска. Христина Георгиева отговори, че вярва, че може да бъде полезна на Русе, независимо дали ще стане народен представител или не. Тя продължи, че градът има и екологични проблеми, а самата тя е събирала доста литература през годините. Така завърши разговорът между Христина Георгиева и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 26-ти юни 2021 г.

mir mir