fbpx
 

ПП МИР: ЧРЕЗ СОЦИАЛНО-ПАЗАРНОТО СТОПАНСТВО ИЗГРАЖДАМЕ НАНОВО СОЦИАЛНИЯ И ИКОНОМИЧЕСКИ ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ

юни 25, 2021

ПП МИР (Морал, Инициативност и Родолюбие) предлага въвеждането на социално-пазарното стопанство в българската икономика, като по този начин ще се изгради наново социалния и икономическия живот в България. Това заяви председателят на ПП МИР Симеон Славчев на кръгла маса в БТА в София за въвеждането на социално-пазарното стопанство.

„Ние предлагаме въвеждането на социално-пазарното стопанство чрез промяна на чл. 19 ал. 1 от Конституцията на България. Чрез този модел се въвежда необходимия баланс между държавата и всеки един гражданнин, стимулира се предприемачеството и морала в икономиката. Всичко това пряко кореспондира с иделогията на партия МИР, където водещите три ценности са морала, инициативността и родолюбието“, заяви Симеон Славчев. Той допълни, че именно това е моделът, който е превърнал Германия в икономическо чудо в Европа и една от световните държави с най-мощните икономики.

Доц. Атанас Узунов представи идеята за социално-пазарното стопанство. Той каза, че то е въведено предимно в държави в Западна Европа, като Германия, Австрия и Швейцария. „Характерното за него е, че е изключително полезен модел за „болни“ общества, такива, които се намират в кризи, а именно такова е българското“, заяви доц. Узунов. Той уточни, че основните концепции на социално-пазарното стопанство са стабилните пари и постигането на пълна заетост и конкуренция. „В социално-пазарното стопанство основните принципи са за свободата на пазарите, като идеята е да се постигне социално изравняване в обществото. Другият основен принцип е нравствената отговорност – само при отговорно поведение на всеки в обществото, то може да се развива динамично и стабилно“, заяви още експертът по социално-пазарно стопанство и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

„ПП МИР предлага чрез социално-пазарното стопанство икономическият и социален живот в страната да се изградят наново. Ние предлагаме и закон за социално изравняване, който е един от важните постулати за социално-пазарното стопанство. Настояваме за финансова децентрализация, което ще спомогне и за по-равномерното икономическо развитие на общините. Предлагаме и реформа на административния апарат, като основната ни идея е да видим кои институции работят и ако е необходимо да се създадат нови“, заяви още Симеон Славчев.

Той подчерта, че е необходимо и създаването на Етичен кодекс за бизнеса и заяви, че ПП МИР има Етичен кодекс и е единствената партия в България, която притежава такъв. Председателят на ПП МИР поиска и създаването на Министерство на семейството и държавата да се грижи за младите български семейства.

Водаът на листата на ПП МИР в Перник Георги Чернев призова за създаването на Закон за националната камара, който ще бъде от изключителна полза за бизнеса. „България е единствената страна в Европа, която няма такъв закон. Бизнесът трябва да бъде обединен, а не разединен“, заяви Георги Чернев. Той даде за пример функционирането на „Мини Перник“, чрез които са се изградили голяма част от обществените сгради в областния град. „Това е пример за социално-пазарно стопанство и че то е функционирало в България“, заяви още Георги Чернев.

Доц. Узунов уточни, че за въвеждането на новия икономически модел са необходими и нови институции и държавата да концентрира усилията си в области и сфери, които са слаби. Той призова за създаване на Закон за предприятието и да се създадат производствени съвети. Необходимо е и създаването на тарифна автономия, където да се изясняват въпроси между работодатели и синдикати.

Финансистът Атанас Кацарчев призова за по-бързото въвеждане на финансова децентрализация сред общините и че тя е необходима за един по-равномерен икономически растеж в страната.

„С този нов модел в България ще се създаде средната класа. Същността на социално-пазарното стопанство е в принципите на свобода, социално изравняване и на нравствена отговорност. Това е морална и индустриална революция. Този модел преди е фигурирал в предизборните програми на различни леви и десни партии, но е стигнал само до там. Ние обаче няма да спрем дотук. Силно се надявам и призовавам останалите политически лидери да разкрият мнението си за социално-пазарното стопанство. Ние имаме волята и експертността да го въведем“, заяви Симеон Славчев.

mir mir