fbpx
 

Венцислав Иванов: Партии като ПП МИР трябва да са в Парламента и да определят политическата програма на България | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

юни 20, 2021

Венцислав Иванов, ПП МИР, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Радио К2″ и на живо във Фейсбук и Ютюб на 19-ти юни 2021 г., заяви позиции по следните теми:

Кариерата на Венцислав Иванов като дипломат.
„ПП МИР сега си пробива път, виждам, че лидерът ви Симеон Славчев събира хора с експертиза от различни области и се опира на вас широкоспектърно. Какво трябва да знаят хората лично за Вас, за да гласуват?“, попита водещата Илиана Беновска. Венцислав Иванов разказа, че от една година е пенисонер, работил е в МВнР над 40 години. Тръгнал е от стажант-аташе и е стигнал до посланик. Ръководил е посолствата ни във Финландия, Камбоджа, Бразилия, Венецуела и Северна Корея.
„Ходил сте сигурно не един или два пъти в демилитаризираната зона между двете Кореи. На мен ми направи силно впечатление този тунел, който казват, че е изкопан от самите хора, те са се придвижвали полусвити, за да се придвижат към свободната зона. Колко е намесата на САЩ, за да се раздели Корея?“, попита Беновска. Венцислав Иванов отговори, че намесата на САЩ е голяма, но тогава периодът е бил много бурен. Той продължи, че за да се обединят двете Кореи, е необходимо тези, които са ги разделили, да стигнат до съгласие.
„Виждате, че в момента Южна Корея става водеща в музикално отношение, как тези две държави, които говорят един и същ език, да не си подражават, не може владетелят на Северна Корея да спре това, което се предава по въздуха!“, отбеляза Беновска. Венцислав Иванов отговори, че двата народа започва да си подражават. Северна Корея наистина е много ограничена страна, но някои неща започват да проникват, особено сред управляващата класа. Самият Ким Чен Ун е учил в Швейцария и е видял доста неща на запад. В момента прави някои неща в Пхенян, които на пръв поглед изглеждат странни, като делфинариум, изградил е комплекс с много модерни жилища.
Последното посещение на Зоран Заев в България.
„Сега ще направя една препратка към посещението на Зоран Заев в България, разбира се ние не сме разделени като Южна и Северна Корея, но болезнена е историята между Македония и България и тя все повече се разболява от това, което казахте по-преди, че трябва да се разберат големите, за да могат да се разберат и малките. Това е геополитиката и ние трудно можем да правим политика без да се съобразяваме с тези процеси!“, продължи Беновска. Венцислав Иванов каза, че ПП МИР е за независимост на външната ни политика, което разбира се е малко относително, защото ние сме членове на определени съюзи и малко или много трябва да се съобразяваме. Ние доброволно сме приели да се отнеме частица от суверенитета ни, което не означава, че трябва да се подлагаме на диктат.
Венцислав Иванов сподели мнение, че е било странно, че Заев се е срещнал първо с Борисов по време на последното си посещение в София. Водещата разказа как се е запознала със Зоран Заев, когато той е посетил България по време на управлението на Орешарски и добави: „Те се бяха побратимили с Борисов, Борисов го възприемаха като „бащицата“ на Балканите! А и все пак ГЕРБ е първа политическа сила!“. Събеседникът ѝ отговори, че при едно такова посещение на министър-председател програмата се определя до минути. „Съмнявам се, че протоколът е предвиждал тази среща да бъде първа!“, добави Иванов.
Венцислав Иванов заяви, че по време на срещата си със Заев, Борисов е направил няколко изказвания, които не му правят чест като бивш министър-председател. Той продължи: „Аз разбирам и вътрешните му емоции, свързани с президента Радев, но в дадения случай ние говорим за интереси на България. Той винаги е защитавал интересите на България и изведнъж сега каза няколко думи, които не трябваше!“.
Водещата попита дали МИР ще излезе с позиция. Венцислав Иванов отговори, че това не са фатални неща, за да е необходимо да се изразява позиция.
Чуждата намеса във вътрешните работи на България.
„Но много от служебния кабинет се изредиха пред Херо Мустафа, само дето не бяха в шпалир!“, припомни Беновска. Венцислав Иванов отговори, че ние българите имаме лоши исторически навици. Той разказа, че преди години е имало един първи секретар от посолството на СССР, който е отивал при Петър Младенов, който тогава е бил министър, и е давал указания. Сега това се случва отново в малко по-различен вариант. „Не е приятно, не е и учудващо. Не сме и единствените, които го правят!“.
Ще има ли МИР в 46-то Народно събрание?
„Вие дадохте пресконференция по един въпрос, който Славчев постави и при миналата кампания по отношение на закон за управление при кризи!“, припомни Беновска и пусна запис от изказването на Симеон Славчев на пресконференция в БТА.

 

Симеон Славчев: ПП МИР набляга основно на управлението по време на кризи. Неслучайно подхващаме темата и даваме предложение да се въведе или по-скоро да се върне закона за управление при кризи, който действаше до 2009 г. Разбира се едно от основните предложения на ПП МИР е да се създаде Министерство на извънредните ситуации и управление при кризи. Спомняте си, че подобно министерство имаше до 2009 г, то беше кръстено на бедствията и авариите. До известна степен бяха координирани голяма част от институциите в държавата. ПП МИР предлага да се възстанови или по-скоро да се създаде такова министерство, което да координира всички институции, които отговарят за управление при кризи и най-вече за тяхното предотвратяване.

 

След като изслушаха записа Беновска попита: „Практически въпрос, избрала съм го и като тема на разговор с вашите членове – ще има ли МИР в 46-то Народно събрание?“. Венцислав Иванов отговори, че въпросът съдържа два аспекта – ще влезе ли ПП МИР в следващия парламент и ще има ли мир в 46-то Народно събрание. Той продължи: „А какви са шансовете да влезем, това зависи от избирателя. Ако нашият избирател се е поогледал и се е събудил след последните избори, то тогава партия като МИР би трябвало да влезе в следващото Народно събрание. Когато от МИР ме поканиха, аз първо прочетох програмата им и на ум ми светна някаква надежда, че се появяват едни хора, които ми харесват и аз искам да им помогна с каквото мога в моята експертна област. Такива хора трябва да влизат в нашето Народно събрание и да определят по-нататъшната политическа програма на страна като България!“.
Венцислав Иванов каза, че е водач на листата на ПП МИР в 24-ти МИР София, а бюлетината на ПР МИР е номер 9.
Подаръците.
„Като пожелание за успех Ви подарявам символичния подарък на предаването „Беновска пита“ здрава, българска, червена ябълка! Подарявам Ви и книгата с интервюто с Ахмед Доган. Като дипломат ще ми бъде любопитно да прочетете един философ, който мога да го нарека дипломат на етническия мир!“, обърна се към госта си водещата.
Венцислав Иванов подари на Беновска новата си книга, която се казва „Фрак в картофена нива“. Той разказа: „Отдолу пише „недипломатично за дипломацията“. Аз съм известен в МВнР като малко недипломатичен дипломат поне в личните си отношения. Искам да Ви прочета посвещението, не го считайте за провокация, „За да зададеш правилния въпрос, трябва да знаеш по-голямата част от отговора! На „Беновска пита“ с най-добри чувства!“. Беновска отвърна: „Старая се в голямата част от случаите да знам голяма част от отговорите, но не винаги успявам!“. Така завърши разговорът между Венцислав Иванов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Радио К2″ и на живо във Фейсбук и Ютюб на 19-ти юни 2021 г.

mir mir