fbpx
 

Вижте кои дойдоха и положиха подпис в Споразумение за почтеност и толерантност във Втори МИР-Бургас | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

юни 16, 2021

Девет партии и коалиции подписаха Споразумението за политическа почтеност и толерантност по време на предизборната кампания за 46-тото НС във Втори МИР-Бургас. В понеделник Флагман.бг се обърна с покана до предизборните щабове да се запознаят с проекта за обща декларация, съдържащ десет основни точки.

Днес на призива ни в РИК откликнаха следните политически сили и техните представители, които изброяваме по реда на полагането на подписите в Споразумението:

Георги Манев – за „Национално обединение на десница – КОД, СЕК, БЗНС и БДФ“, проф.Юлия Йоргова-Форд от „БСП за България“, Любен Дилов – „ГЕРБ-СДС“, Севим Али – ДПС, Георги Богданов от ПП „Българско лято“, Христиан Митев КП „Българските патриоти“, Женя Илиева от „Ляв съюз за чиста и свята република“, Иван Киров от ПП МИР. Впоследствие подпис сложи и Тодор Ангелов от името на ПП „Възраждане“.

 

Ето и част от мотивите им, които бяха излъчени наживо, като преди това в залата думата взе председателят на РИК Михаил Хадиянев:

„Присъединявам се към инициативата на Флагман.бг за подписване на Споразумение за провеждане на толерантна и почтена кампания, а в качеството ми на председател на Районната избирателна комисия в Бургас ви предупреждавам, че ще бъдете санкционирани при всяко нарушение на закона. Призовавам ви да спазвате всички законни, както и точките в Споразумението“, каза Михаил Хаджиянев при откриването на срещата.

„Ние, от ДПС, се присъединяваме към призива на Флагман.бг. Принципите от Споразумението са заложени и в основата на Движението за права и свободи. Изповядваме ги не само по време на кампания. Надяваме се, че това е част от процеса за нормализиране на политическия процес и възстановяването на диалога между институциите, тъй като той е нарушен, а това е огромна пречка пред развитието не само на Бургаски регион, а и на България“, заяви Севим Али, водач на листата на ДПС за Втори МИР-Бургас.

Тодор Байчев, трети в листата на „БСП за България“ подчерта, че 10-те точки в Споразумението за политическа почтеност и толерантност са основни демократични принципи, които българският народ е успял да извоюва.  „В интерес на добрия тон, добрата воля и подадената ръка от Флагман.бг ние също подаваме ръка. Безспорно добрият тон е нарушен, има нужда от промяна и успокояване в обществото. Крайно време е законността да вземе връх. Бих казал: Връх да вземе здравият разум, а не здравите сили“, каза Байчев.

Любен Дилов-син, водач на листата на коалиция „ГЕРБ-СДС“ приветства инициативата и призова да се реализира и в други райони в страната.

„Този акт на Флагман и Районната избирателна комисия дава един много добър пример на България, както в последните 13 години Бургас е всъщност този добър пример. Освен най-добро място за живее, Бургас е и най-добро място за избори. Присъединяваме се с радост към това споразумение“, заяви Дилов.

Първият в листата на „Национално обединение на десницата“ Георги Манев бе особено емоционален.

„Аз нямам против да съм толерантен, но все пак в една предизборна кампания водеща трябва да е истината, защото това, което става в държавата сега, го нямаше и по комунистическо“, обяви Манев, след което обаче пръв се подписа и даде дума, че неговата формация няма да допусне удари под кръста на опонентите.

„Подкрепяме споразумението, защото го намираме за удачно и принципно. Нормално е да се води чиста кампания, стига да го спазват големите партии“, каза от своя Тодор Ангелов, втори в листата на ПП „Възраждане“, който засега е последният подписал декларацията. Той дойде в редакцията на Флагман.бг, за да я парафира, не успял да присъства лично поради ангажименти в столицата.

Всеки друг водач на листа или представител на партия може да се присъедини към инициативата като подпише Споразумението в редакцията на Флагман.бг или в Районната избирателна комисия, където също има идентичен екземпляр.

От бургаската централа на ИТН, партията, за която социолозите твърдят, че покачва рейтинг в този вот, изпратиха вчера мейл, в който заявяват, че, цитираме: „подкрепяме принципите, изразени в проектодекларацията, но ги считаме за „самоочевидни“. С оглед на това считаме за ненужно да подписваме неформална декарация…

 

mir mir