fbpx
 

Георги Чернев, ПП МИР: Българите трябва да се борим сами и без чужда помощ отвън | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

юни 14, 2021

Българите трябва да се борим сами срещу корупцията без да чакаме чужда помощ отвън. Това заяви водачът на листата на ПП МИР в Перник Георги Чернев в първия предизборен диспут по БНТ. Той е икономист и председател на Софийската търговско-промишлена камара.

„Очаквахме от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши нещо да направи, нищо не излезе. Очаквахме и по закона „Магнитски“ нещо да стане.  Крайно време е да разберем, че българите сами трябва да си свършим работата срещу корупцията. Хората като че ли не ги интересува и това не трябва да бъде така“, заяви Георги Чернев.

По отношение на начина на провеждане на изборите в България той заяви, че има индикации за сериозни нарушения и че се надява с въвеждането на машинното гласуване купеният вот да се прекрати и изборите да станат по-прозрачни и честни. „Сравнявал съм информацията, която е публична от ЦИК, за резултатите от гласуването за партиите извън България и в страната и те доста се разминават. Една партия в чужбина води пред останалите, а в България тенденцията изобщо не е такава. Ето това е купен вот“, допълни още водачът на листата на ПП МИР. Той коментира и бездействието на прокуратурата по отношение на купуването на гласове и даде за пример случай в област Перник на последните парламентарни избори, когато гражданин под фалшива самоличност е подал сигнал за купуване на гласове. Прокуратурата обаче е изплашила подателя на сигнала и не е разследвала подадената от него информация.

Като един от основните си приоритети той посочи въвеждането на Закон за националната камара, който ще даде по-голяма защита на бизнеса. Георги Чернев призова и за ефективно работеща и реформирана прокуратура и съдебна система, които ще окажат благоприятно въздействие за функционирането на икономиката в страната.

Той изтъкна, че един от основните приоритети за ПП МИР е въвеждането на социално-пазарното стопанство, който дава необходимия баланс в държавата между ефективна пазарна икономика и силна социална държава. „Един от най-ярките примери е Мини Перник. Това е отражение на социално-пазарното стопанство, защото съсредоточава голям фирмен ресурс в условията на пазарна икономика и е имало социално-отговорна политика към работниците“, заяви Георги Чернев.

По отношение на реформата в здравеопазването водачът на листата за Перник заяви, че трябва да има много по-ефективен контрол. Икономистът уточни, че е необходим и анализ на всяка една здравна пътека, дали има печалба от нея и каква е тя.

mir mir