fbpx
 

Симеон Славчев, ПП МИР: Умишлено върви саботаж срещу машинното гласуване | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

май 20, 2021

Умишлено върви саботаж срещу машинното гласуване  в България. Авторите му са партиите на статуквото, но този сценарий е обречен на неуспех. Това заяви председателят на ПП МИР Симеон Славчев в предаването „Добро утро, Северозапад“ в новинарския портал „Медия Северозапад“.  Той призова гражданите да не се страхуват и да не се поддават на манипулациите на партиите от властта колко е опасно машинното гласуване и как може да доведе до забавяне на изборния процес.

„Преци 2 години политическа партия МИР беше първата, която настоя машинното гласуване да бъде въведено на 100 процента. Направихме граждански протест пред Министерският съвет с палатков лагер. Управляващите тогава взеха решение то да бъде съчетано с хартиената бюлетина, което доведе до още по-голям хаос в изборния процес и промяна на вота на българските граждани. Нито Министерският съвет, нито ЦИК предприеха никакви действия за обучение и за информационна кампания. Близо 25 % от гражданите гласуваха машинно, но аз съм сигурен, че този процент щеше да бъде далеч по-голям с една такава кампания и затова ние планираме да направим това“, заяви още Симеон Славчев.

Той уточни, че ПП МИР ще представи онлайн платформа, в която ще се обясни всичко за машинното гласуване. Представители и доброволци на партията ще посетят и българските градове с машина за гласуване и ще обяснят на всеки гражданин всички необходимо за гласуването без хартиена бюлетина. Той уточни, че машинното гласуване е далеч по-безопасно и по този начин изборният процес няма как да бъде манипулиран.

„Гражданите не трябва да изпитват страх от манипулациите на партиите на властта, които разправят какъв хаос щял да стане и до какво ще доведе това забавяне.  Ние направихме един експеримент по времето на нашия протест. Тогава на една 75-годишна жена й отне 40 секунди да гласува. Тази манипулация трябва да спре, защото тя вреди на целия изборен процес. Умишлено върви саботаж за машинното гласуване, защото това е сигурен начин за честни избори“, заяви още лидерът на ПП МИР.

Симеон Славчев уточни, че изборите в България се фалшифицират и затова ПП МИР е подкрепена от широка мрежа от граждански и неправителствени организации за провеждане на обучителната и информационна кампания. Машиното гласуване притежава и четворна защита от нарушения.

„Машината за гласуване не е свързана с интернет. Тя няма как да се хакне. В нея вътре има хард диск, в които се складира информацията. Тя притежава и флаш памет, където се съхранява и изборния протокол. Тя издава хартиена бюлетина и машинен протокол, което ще спести на секционните комисии часове и най-важното – няма как да се манипулира“, уточни председателят на ПП МИР.

Той съобщи, че в България невалидните бюлетини са 5%, което нарежда страната ни на едно от челните места в Европа по изборни нарушения.

„При машинния протокол няма субективен фактор, няма човешка намеса и затова той няма как да бъде манипулиран“, допълни още лидерът на ПП МИР.

Симеон Славчев коментира, че очаква честни избори с висока избирателна активност. Той съобщи, че ПП МИР ще се яви самостоятелно на изборите и това е част от последователната политика на партията.

„На предишните избори пуснахме кранчето да изтече мръсната вода. Промяната в България идва и този процес е необратим“, заяви още Симеон Славчев.

mir mir