fbpx
 

Симеон Славчев: Машинното гласуване няма да доведе до забавяне в секциите | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

май 19, 2021

Машинното гласуване няма да доведе до забавяне на изборния процес, защото отнема не повече от 30-40 секунди. Това заяви председателят на ПП МИР Симеон Славчев в интервю в предаването „Преди всички“ по програма Хоризонт по БНР. Той представи и идеята на партия МИР за провеждане на национална информационна и обучителна кампания, чрез която практически да бъдат обучени, информирани и подготвени всички български граждани за машинното гласуване.

„Машинното гласуване е първа стъпка към провеждането на честни избори в България и връщането на нормалността в държавата. До сега ГЕРБ фалшифицираха и подменяха вота на българските граждани на всички видове избори и така се задържаха 12 години на власт. Не случайно партия МИР обяви за своя и за национална кауза провеждането на честни избори в България чрез машинно гласуване и считам за политическа и гражданска победа факта, че отстояхме и се преборихме за пълното въвеждане на машинното гласуване“, каза още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

„Тезата, че машинното гласуване ще доведе до забавяне в изборните секции е силно манипулативна и тя тепърва ще се използва от всички партии на статуквото, които ги е страх от провеждането на честни избори в България. ПП МИР беше първата политическа сила, която преди близо 2 години призова за въвеждането на изцяло машинно гласуване в България и организира протест и палатков лагер пред сградата на Министерският съвет. Само 14 дни след старта на протеста каузата на ПП МИР успя и правителството взе решение в България да се проведат избори чрез машинно гласуване. Тогава още проведохме разяснителна и обучителна кампания за машинното гласуване и направихме един експеримент – една жена на 75 години гласува с истинска машина за гласуване и това й отне точно 40 секунди. Именно това доказва манипулативната теза, че машинното гласуване се извършва за 3 минути, а то става реално за 30 секунди“, беше категоричен председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

Той заяви, че ПП МИР стартира онлайн платформа, в която ще има видео материали как се гласува машинно, както и пряка връзка с експертите от доброволческата мрежа на ПП МИР, които ще отговарят на въпроси на граждани. Успоредно с това ПП МИР ще проведе и практическо обучение за машинното гласуване, при което експертите и доброволците на партията ще посетят голяма част от българските общини и чрез реална машинна за гласуване ще обучат практически българските граждани как се гласува машинно.

„По смисъла на действащия Изборен кодекс това е функция на ЦИК, но тъй като не виждаме реални действия в тази посока създаваме тази онлайн платформа и доброволческа мрежа, за да проведем широка информационна и обучителна кампания за машинното гласуване. Надявам се все пак ЦИК да свърши своята работа или най-малкото да не саботира дейността на доброволческата мрежа на ПП МИР“, заяви още Симеон Славчев.

 

 

mir mir