fbpx
 

Симеон Славчев: Никой и нищо не е забравено! | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

април 24, 2021

Днес отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на арменския геноцид.

Между 1895 и 1921 г. Османската империя убива над 1 млн. и 500 хил. (мъже, жени и деца) и депортира над 1 млн. арменци, които тогава се намират на нейна територия.

Арменският геноцид е извършен умишлено и систематично от Османската империя по време на Първата световна война и малко след това над арменското население.

По целия свят има арменски общности, които са оцелели от арменския геноцид. В България също има огромна арменска общност, като българските арменци са неделима част от българския етнополитически модел и живот.

Те участват активно в модернизирането на България, развитието на демократичните процеси и икономическото развитие на страната. Българската арменска общност е естествения мост за развитието и укрепването на връзките между България и Армения, както и за задълбочаването на отношенията между двете православни държави.

Споменът за геноцида е жив и днес.

Той се предава от поколение на поколение благодарение на учебниците по история, на литературата и филмите, но най-вече чрез семейната памет. Никой не е забравен, нищо не е забравено! Важно е света да си е взел поуката от арменския геноцид, да си е научил урока и никога повече да не допуска геноцид срещу никой народ и човек!

Дълбок поклон пред паметта на милионите жертви на арменския геноцид!

Симеон Славчев, председател на ПП МИР

mir mir