fbpx
 

Партия МИР предлага на ИТН още промени в Изборния кодекс | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

април 23, 2021

ПП МИР изцяло подкрепя действията на партия „Има такъв народ“ за промени в Изборния кодекс и въвеждане на машинно гласуване и ще предложи още идеи за напълно прозрачни и честни избори. Това послание отправи председателят на ПП МИР Симеон Славчев към председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

„Бих искал да Ви изразя своята и на ПП МИР благодарност за последователните действия на партия „Има такъв народ“ по отношение на пълното въвеждане на машинното гласуване в България. Изразявам също така личната си благодарност към Вас, тъй като Вие бяхте един от българските граждани, който подкрепи и се подписа в искането на ПП МИР за провеждане на честни избори чрез машинно гласуване по време на палатковия лагер, който ПП МИР организира пред сградата на Министерски съвет през февруари месец 2020 година“, заяви Симеон Славчев.

Той съобщи, че основно постижение в предложените от ПГ на партия „Има такъв народ“ промени в Изборния кодекс са въвеждането на пълното машинно гласуване, намаляване на броя на членовете на ЦИК на 15, отчитане на изборните резултати да се използва протокола, издаден от машината за гласуване, наречен още финален протокол, както и възможността застъпници, наблюдатели и други пълномощни категории участници в изборния процес да присъстват при обработка на протоколите в РИК и ОИК. Сред другите добри идеи Симеон Славчев отличи видеонаблюдението и излъчването в реално време на целия изборен процес, създаването на условия за гласуване на все по-широк кръг българи зад граница, както и създаването на 32 МИР „зад граница“ и гласуване по пощата на българите в чужбина. Той допълни и че не трябва да се пренебрегва идеята за дистанционното гласуване.

„Зад всички тези промени ПП МИР застава категорично. Нещо повече – ПП МИР настоява за тях още от февруари месец, 2020 година, като ги предложихме и по време на консултациите при президента на Република България Румен Радев през януари месец 2021 година, в които ПП МИР участва активно“, заяви още Симеон Славчев.

Той уточни, че въпреки огромния напредък за промени в Изборния кодекс, които да доведат до провеждането на честни избори, все още има няколко важни промени, които ПП МИР предлага да бъдат обсъдени и включени в Изборния кодекс между първо и второ четене в Народното събрание.  Симеон Славчев предложи членовете на ЦИК да бъдат избирани не на партийно-квотен принцип, а на експертен и чрез публичен конкурс (интервюта), проведен от специализирана комисия, която да се избира и назначава от Президента и включваща членове от БАН по съответните специалности: право, социология, обществени науки, електронна обработка на информацията. Друго основно предложение на ПП МИР е членовете на ЦИК да се назначават по силата на Кодекса на труда, с подходящи длъжностни характеристики и контрол, издигане и наказване за нарушения съгласно Кодекса на труда. Председателят на политическата сила предложи и към ЦИК да се създаде дирекция „Контрол и управление на информацията“, както и да се изпраща по електронен път информацията от СИК и РИК/ОИК, която се изпраща в момента на „Информационно обслужване“, на всички заинтересовани субекти – партии, коалиции, граждански и неправителствени организации. ПП МИР е на мнение, че трябва изцяло премахване на възможността да се гласува с хартиена бюлетина и да се гласува 100 % с машинно гласуване със 100 % машинни протоколи.

„Всички тези предложения на ПП МИР ще допринесат за прозрачното провеждане на следващите, а и на всички други избори в България, като ще гарантират честността на вота и спирането на подмяната на досегашната практика за подмяна на гласовете на българските граждани. В тази връзка ПП МИР предлага на ПГ на партия „Има такъв народ“ да предприеме съответните действия и да внесе за обсъждане и приемане между първо и второ четене в Народното събрание предлаганите от нас промени и допълнения в Изборния кодекс“, заяви председателят на ПП МИР.

„Уважаеми г-н Йорданов, надявам се Вашата принципна и последователна позиция и действия за провеждане на честни избори в България ще продължат и на тази база ще внесете за обсъждане в Народното събрание между първо и второ четене предлаганите от ПП МИР предложения за промени в Изборния кодекс“, призова още Симеон Славчев.

mir mir