fbpx
 

ПП МИР: Изцяло машинно гласуване и без ръчно писане на протоколи | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

април 22, 2021

ПП МИР предлага да се въведат промени между първо и второ четене на Изборния кодекс в Народното събрание, с които да се въведат изцяло машинно гласуване и премахване на ръчното писане на изборните протоколи в секционните избирателни комисии.

„Ние желаем премахване на обединяващия протокол от хартиеното и машинното гласуване. Това означава да се принтират и подписват машинно генериран протокол в края на изборния ден, който да стане протокол на съответната секционна избирателна комисия. По този начин протоколът може да бъде само машинен и да се премахне хартиения му вариант. Така ще се премахне изцяло субективния фактор, чрез който се подменя вота на българските граждани“, заяви председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

Той допълни, че в Изборния кодекс трябва да се запишат ясни критерии и процедури за предлагане, обществено обсъждане и избор на членове на ЦИК, които да са лица с висок обществен авторитет, безупречна репутация, без доказани политически обвързаности и с професионален опит в областта на изборите, правото и обществените науки.

„Новата Централна избирателна комисия трябва бъде създадена на експертен, а не на партийно-квотен принцип, както досега. ЦИК трябва да създаде обучителен център, IT отдел за електронно обслужване, с отговорност за електронното и друго дистанционно гласуване, както и да поддържа регистър на избирателите. Предлагаме и ЦИК да организира обучение на всички членове на СИК и РИК, както и да направи масова информационна кампания и обучение на българските граждани как се гласува машинно“, предложи още Симеон Славчев.

Анализът на фактите от експертите на ПП МИР показва, че на 4 април 2021 г. зад граница са гласували 180 412 избиратели в 465 секции, което е исторически рекорд.

„При определяне на броя на членовете на секционните избирателни комисии извън страната, ЦИК не отчете заявките от местните общности за увеличаване на числеността на СИК. В 32 секции съставите бяха определени на 3-членни, въпреки наличието на предложения от местните общности и отсъствието на епидемични мерки или други пречки. Това силно затрудни доброто протичане на изборния ден. Продължи практиката да се назначат 5-членни състави в големи секции, например в Германия, въпреки наличието на предложения на местните общности“, заяви още председателят на ПП МИР.

Той допълни, че в редица секции в Германия и другаде предварително разпределените бюлетини са се оказали недостатъчни и са били прехвърлени бюлетини от други секции, а за две секции в Австрия ЦИК е дала разрешение да бъдат отпечатани бюлетини на място в изборния ден, поради отдалечеността им и невъзможността да бъдат снабдени от другаде.

 

„Избирателите извън страната нямаха възможност да гласуват за кандидатски листи на партии или независими кандидати, нито да упражнят преференциален вот, защото извън страната нямаше пълноценен изборен район. Техните гласове се използваха само на първа стъпка от методиката за определяне на изборния резултат и се отчитаха единствено при определяне на партиите и коалициите, преминаващи бариерата от 4 процента. Гласовете от чужбина не участваха във втора и трета стъпка на методиката, по които се определяше персоналния състав на парламента. Всичко това ще се предотврати с въвъждането на многомандатен избирателен район в чужбина“, коментира още лидерът на ПП МИР Симеон Славчев.

 

mir mir