fbpx
 

Симеон Славчев: Членовете на ЦИК да се избират само след конкурс | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

април 14, 2021

Членовете и ръководството на Централната избирателна комисия да се избират чрез конкурс с предварително зададени критерии, а не на партиен и квотен принцип, както е досега. Това заяви председателят на ПП МИР Симеон Славчев. Той предложи да се направят промени в чл. 47, ал.2. т.1 и т.2. и в чл. 46. ал. 3 от Изборния кодекс, с което ще се прекрати политическата зависимост на Централната избирателна комисия.

„Членовете и ръководството на ЦИК трябва да се избират с конкурс и да отговарят на определени критерии. Сред тях примерно трябва да има юристи, лица с административен опит и такива, които са технически грамотни. Трябва да се прекрати с партийните и политически назначения, защото виждаме до какво води това – хаос в изборите, манипулации, подмяна и подигравка с гласовете на хората“, заяви Симеон Славчев.

Той уточни, че ПП МИР е първата партия, която още преди година и половина е настоявала за провеждането на изцяло машинно гласуване и е първата политическа сила, която още преди изборите е предупредила за задаващия се хаос от действията на ЦИК, но никой не е обърнал внимание.

Славчев заяви, че има сериозни доказателства от секционните избирателни комисии от цялата страна и от чужбина за масови нарушения и подмяна на изборните протоколи и подмяна на вота на българските граждани. Един от тези примери е Виена, където ПП МИР има партийна структура.

„Там ПП МИР има организация с над 50 души и от тях получихме информация, че са гласували 100 българи за партия МИР. В протоколите пише, че гласовете са нула. Тези хора са готови да застанат с имената и лицата си и да търсят справедливост къде изчезнаха техните гласове“, коментира Симеон Славчев.

Едно от най-големите нарушения е дописването на негласували хора в бюлетините на парламентарните избори, коментира още председателят на партията. Той заяви, че ПП МИР е била единствената политическа партия, която е разкрила това, публикувала е запис каква е точно схемата за тези действия и е призовала прокуратурата да се сезира по случая. Реакция обаче до момента няма.

„Избирателната активност не е реална. ГЕРБ масово са дописвали негласували хора в избирателните списъци след края на изборния ден. Да не говорим, че с решение на ЦИК не можеха да гласуват всички карантинирани българи след 1 април, тъй като не беше позволено след тази дата да подават заявление за гласуване с подвижна избирателна секция. Това е грубо нарушение на Конституцията на България, тъй като бяха лишени огромен брой български граждани от правото им да гласуват дори и с подвижна избирателна секция. За всичко това си има виновник и той се казва ГЕРБ. Те действат като организирана престъпна група“, заяви още лидерът на ПП МИР Симеон Славчев.

Председателят на ПП МИР съобщи, че едно от основните искания към новото Народно събрание е незабавно да бъде променен Изборния кодекс и да бъде въведено изцяло машинното гласуване. Той уточни, че от партия МИР предлагат вотът да бъде само чрез машинно гласуване, защото по този начин ще могат да се проведат честни избори и да се прекъсне веднъж завинаги подмяната на вота на българските граждани. Другото искане е да бъде въведено електронно и дистанционно гласуване и отделен избирателен район за българите в чужбина.

Славчев поиска веднага, след приемане на промените в Изборния кодекс, да се разпусне Народното събрание, да се назначи служебено правителство от президента Румен Радев и да се проведат честни избори чрез новия Изборен кодекс и чрез изцяло машинно гласуване.

 

mir mir