fbpx
 

Симеон Славчев: Искаме оставката на цялото ръководство на ЦИК | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

април 13, 2021

ПП МИР иска оставката на цялото ръководство на ЦИК. Това заяви председсателят на ПП МИР Симеон Славчев. Причината за това е поредното скандално нарушение на Централната избирателна комисия, а именно разминаванията на данните за изборните резултати на сайта на ЦИК и тези, публикувани в Държавен вестник.

„Искаме оставката не само на председателя на ЦИК и на говорителя, но и на цялото ръководство и всички членове на Централната избирателна комисия. Причината е поредното разминаване в отчитането на изборните резултати от проведените парламентарни избори. Считаме това за поредното доказателство, че изборният вот на българските граждани е подменен и настояваме за касиране на изборите“, заяви председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

Той уточни, че ПП МИР е първата партия, която още преди година и половина е настоявала за провеждането на изцяло машинно гласуване и е първата политическа сила, която още преди изборите е предупредила за задаващия се хаос от действията на ЦИК, но никой не е обърнал внимание.

Славчев заяви, че има сериозни доказателства от секционните избирателни комисии от цялата страна и от чужбина за масови нарушения и подмяна на изборните протоколи и подмяна на вота на българските граждани. Един от тези примери е Виена, където ПП МИР има партийна структура.

„Там ПП МИР има организация с над 50 души и от тях получихме информация, че са гласували 100 българи за партия МИР. В протоколите пише, че гласовете са нула. Тези хора са готови да застанат с имената и лицата си и да търсят справедливост къде изчезнаха техните гласове“, коментира Симеон Славчев.

Председателят на ПП МИР съобщи, че едно от основните искания към новото Народно събрание е незабавно да бъде променен Изборния кодекс и да бъде въведено изцяло машинното гласуване. Той уточни, че от партия МИР предлагат вотът да бъде само чрез машинно гласуване, защото по този начин ще могат да се проведат честни избори и да се прекъсне веднъж завинаги подмяната на вота на българските граждани. Другото искане е да бъде въведено електронно и дистанционно гласуване и отделен избирателен район за българите в чужбина.

Славчев поиска веднага, след приемане на промените в Изборния кодекс, да се разпусне Народното събрание, да се назначи служебено правителство от президента Румен Радев и да се проведат честни избори чрез новия Изборен кодекс и чрез изцяло машинно гласуване.

mir mir