fbpx
 

Симеон Славчев: ПП МИР създава Фронт за честни избори | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

април 9, 2021

„ПП МИР създава Фронт за честни избори, който ще обедини всички партии, които са за провеждане на демократични и честни избори и който искат връщане на нормалността в държавата. Партия МИР заедно с други партии и коалиции ще заведат колективен иск в Конституционния съд за касирането на парламентарните избори“. Това заяви председателят на ПП МИР Симеон Славчев по БНР-Благоевград.

Той каза, че има сериозни доказателства от секционните избирателни комисии от цялата страна и от чужбина за масови нарушения и подмяна на изборните протоколи и подмяна на вота на българските граждани.

„Примерите са много, но ще ви дам един фрапантен и той е свързан с изборната секция във Виена. Там ПП МИР има организация с над 50 души и от тях получихме информация, че са гласували 100 българи за партия МИР. В протоколите пише, че гласовете са нула. Тези хора са готови да застанат с имената и лицата си и да търсят справедливост и къде изчезнаха техните гласове“, заяви Симеон Славчев.

В предаването „Днес“ по БНР Благоевград той допълни, че от почти всеки един избирателен район в страната ПП МИР има информация за масови нарушения и липсващи гласове в изборните протоколи.

„Още преди изборите ПП МИР се противопостави на решението на ЦИК и на Министерството на външните работи да се премахнат от секционните избирателни комисии доброволците от мрежата на българите в чужбина. Това беше стъпката за масовата подмяна на изборните резултати в чужбина“, коментира председателят на ПП МИР.

Той допълни, че е лъжа изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че нови избори щели да струват 150 млн. лв., като реалната сума за провеждането им е не повече от 20 млн. лв.

Председателят на ПП МИР съобщи, че едно от основните искания към новото Народно събрание е незабавно да бъде променен Изборния кодекс и да бъде въведено изцяло машинното гласуване. Той уточни, че от партия МИР предлагат вотът да бъде само чрез машинно гласуване, защото по този начин ще могат да се проведат честни избори и да се прекъсне веднъж за винаги подмяната на вота на българските граждани. Другото искане е да бъде въведено електронно и дистанционно гласуване и отделен избирателен район за българите в чужбина.

Славчев поиска веднага, след приемане на промените в Изборния кодекс, да се разпусне Народното събрание, да се назначи служебено правителство от президента Румен Радев и да се проведат честни избори чрез новия Изборен кодекс и чрез изцяло машинно гласуване.

„Избирателната активност не е реална. ГЕРБ масово са дописвали негласували хора в избирателните списъци след края на изборния ден. Да не говорим, че с решение на ЦИК не можеха да гласуват всички карантинирани българи след 1 април, тъй като не беше позволено след тази дата да подават заявление за гласуване с подвижна избирателна секция. Това е грубо нарушение на Конституцията на България, тъй като бяха лишени огромен брой български граждани от правото им да гласуват дори и с подвижна избирателна секция. За всичко това си има виновник и той се казва ГЕРБ. Те действат като организирана престъпна група“, заяви още лидерът на ПП МИР Симеон Славчев.

mir mir