fbpx
 

Симеон Славчев: През социологическите агенции се готви подмяна на изборния вот | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

април 4, 2021

Социологическата агенция „Маркет линкс“ не включи ПП МИР и доста голяма част от другите партии, участници в тези избори, в своите екзит полове. Това заяви председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

„По този начин се готви подмяна на изборния вот, защото от практиката знаем, че чрез екзит полове се нарежда целия изборен резултат. Също така в практиката няма случай, в който екзит полове коренно да са се различавали от изборните резултати. А как се прави екзит пол без в анкетата да присъстват голяма част от партиите, участващи на изборите? Това е повече от скандално!“, беше категоричен председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

В социалните мрежи той написа: „Българи, вижте как се прави социология, манипулация и фалшификация на изборния резултат през нея …Тази анкета се дава в изборните секции и на тeзи бази се прави екзит пола – резултата в края на изборния ден“.

Симеон Славчев обърна сериозно внимание и на факта, че е нарушена Конституцията на България, като са отнети изборните права на голяма част от българските граждани. Причината – ЦИК взема решение до първи април всички карантиниранирани българи да подадат заявление да гласуват с подвижната секция. Но всички български граждани, които са се разболели и карантинирани в периода от първи до четврти април, са лишени от своите конституционни правомощия да гласуват, заяви още председателят на ПП МИР.

„С какво право и на какво основание ЦИК лишава огромен брой българи от правото им да гласуват“, попита лидерът на ПП МИР Симеон Славчев.

„ЦИК  умишлено саботира и машинното гласуване в България и наруши грубо Изборния кодекс, като не изпълни своите задължения да подготви и обучи секционните избирателни комисии за машинно гласуване, както и не направи необходимата национална информационна кампания за машинно гласуване. Всичко това води до хаос в целия изборен процес“, заяви още Симеон Славчев.

Той каза, че ПП МИР ще обжалва решението на ЦИК за прекратяването на машинното гласуване в цялата област Велико Търново.

„Това, което се случва, е покушение върху демокрацията в България и ПП МИР няма да остави това без последствия и ще сезираме всички български и европейски институции за това“, каза още Симеон Славчев.

mir mir