fbpx
 

Пламен Стоянов, ПП МИР: Трябяа да се приеме нов Закон за управление при кризи | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

април 1, 2021

Пламен Стоянов, ПП МИР: Трябяа да се приеме нов Закон за управление при кризи

Пламен Стоянов е дипломат и водач на листата на ПП МИР за София-област. Той е офицер от запаса, познат в професионалните среди като един от най-компетентните експерти по управление на кризи, национална и международна сигурност, с богат практически опит. Дълги години е работил активно в областта на националната сигурност, като е бил член на екипите, изготвили първия Закон за отбраната и въоръжените сили през 1991 година във Великото народно събрание, както и Закона за управление при кризи от 2003 година. Като водещ експерт в сферата на сигурността, е изготвял мнения и становища на МВнР по много закони и други нормативни документи. Дипломатът е завършил висшето си образование във ВНВУ Васил Левски гр. Велико Търново със степен „магистър“ по педагогика и психология. Има много следдипломни курсове и квалификации в сферата на отбраната и сигурността. Като офицер в Българската армия Стоянов е бил командир на взвод зелени барети – алпийски стрелци, а след напускането на армията, работи като военен служител в системата на Столично военно окръжие.

 

Здравейте! Защо решихте да влезете в политиката и с какво ПП МИР е различна от всички останали партии?

Аз съм един от учредителите на ПП МИР, като за идеята за учредяване на партия от нов тип ме вдъхнови г-н Симеон Славчев, с когото се познаваме много преди от създаването на партията и неведнъж сме обсъждали политическата ситуация в България с него. Допаднахме си по политическите възгледи и идеи и това бе основната причина да подкрепя идеята за партия от нов тип, различна от останалите партии на статуквото. Политиката не е нещо ново за мен, това е свързано и с придобитото ми висше образование, като считам, че имам добра теоретична подготовка, а членството в партията ми дава възможност да приложа на практика моите познания.

Другата причина е фактът, че партия МИР е учредена от млади хора, недоволни от политическата обстановка в България и готови за нейната промяна. В името на партията – Морал, инициативност, родолюбие, са заложени основни принципи, които през последните години са силно компроментирани от всички партии от статуквото. Всички виждаме, че от самото начало на прехода липсва всякакъв морал в политиката, като политическа партия МИР е единствената в страната, която има свои етични правила и които се спазват от всички нейни членове. Инициативността на гражданите през годините на управлението на ГЕРБ и с едноличната диктатура на нейния лидер Бойко Борисов, е буквално потъпкана от взимането на еднолични решения, често пъти противоречащи едно на друго. Освен от млади хора, партия МИР е създадена от инициативни хора, експерти в своята професионална сфера, способни да променят порочния модел на Борисов. Третият момент е родолюбието, което през последните години от някои псевдопатриотични партии беше силно компроментирано от техните тясно партийни интереси. Партия МИР има ясна цел да работи активно за родолюбивото възпитание на нацията, да издигне в култ християнските семейни ценности, като всеки гражданин на България да изпитва чувство на национална гордост.

 

Какви са вашите приоритети като народен представител и какво искате да промените?

Моите приоритети като народен представител ще бъдат насочени в няколко области, които не са свързани на пръв поглед едни с други, но по които считам, че имам придобит богат практически опит.

На първо място смятам да работя в сферата на националната сигурност, вътрешен ред и управление на кризи. Не само за мен, а и за партията като цяло ще бъде приемането на нов, актуален Закон за управление при кризи, по който аз съм бил член на екипа, който го е разработил още през 2003 година. Друг съществен момент, който  е изключително актуален от гледна точка на настоящата пандемична обстановка е възстановяването на Министерство на извънредните ситуации, закрито от първото правителство на ГЕРБ през 2009 година, както и възстановяване на Междуведомствения и Експертния съвети към това министерство.

От гледна точка на взривоопасната международна обстановка през последните години, както и пандемията от Ковид 19, на второ място считам, че е необходимо да се приеме Закон за защита на българските граждани зад граница при различни кризисни ситуации, което е било мое пряко задължение в работата ми в Министерство на външните работи повече от десет години.

На трето място трябва да посоча, че активно ще работя за развитието на туризма в България, където също имам придобит богат практически опит. Освен традиционните туристически дестинации, свързани с летните и зимните ни курорти, смятам, че трябва дя се развиват и други туристически дестинации, свързани с нашите СПА центрове, селски и еко туризъм, винен и кулинарен туризъм, конгресен и културен туризъм. Като цяло бих посочил, че България не е достатъчно позната от своите партньори в Европейския съюз като туристическа дестинация и по това трябва много активно да се работи.

Като бъдещ народен представител освен в изброените от мен приоритети бих бил полезен със своя опит и познания и в сферите на дипломацията и международното сътрудничество на България, особено с Русия и с други страни, на вътрешен ред и сигурност, в областта на образованието и още на много други.

Какви са основните проблеми на Вашия избирателен район и как Вие ще работите за тяхното решение?

На проведените от мен предизборни срещи с кметовете на Ботевград Иван Гавалюгов и на община Трудовец – Еленко Иванов, бяха обсъдени някои от проблемите, стоящи пред двете общини, а именно състоянието на пътищата, улиците и на ВиК мрежата в региона. Посочих, че през последните години такава е картината в цялата страна, която виждаме ежедневно и в сутрешните блокове на всички телевизионни канали, а това смятам да залегне в бъдещата ми работа с новото МРРБ. Общ проблем, за посетените от мен две общини, е велоалеята от три километра, която свързва Ботевград и Трудовец и който от три години е попаднал в един абсурден административен порочен кръг. Смятам, като бъдещ народен представител от този регион, да разреша първостепенно този проблем в полза на гражданите.

Вече посочих, че един от моите приоритети е развитието на туризма в България, като смятам, че Софийска област предоставя идеални възможности за това. Една от първостепенните задачи, която смятам да реша, уповавайки се на придобития от мен практичен опит, е да върна старата слава на Боровец, като първия зимен курорт в страната. Смятам да съдействам за ремонтиране на старата хотелска и ресторанска база, осъвременяване на лифтовата база, да се направи пълен анализ на проблемите на курорта и да се популяризира чрез Министерство на туризма. По същият начин смятам да се подходи и чрез други интересни дестинации, като Копривщица, Самоков, Костенец, Говедарци, Белмекен, които представляват богат потенциал за спорт и туризъм.

На трето място в Софийска област трябва да се развива селското стопанство, което има и пряка връзка и с туризма, а именно подпомагане на малките и средни производители от региона, който е в непосредствена близост и до столицата на страната – София. Това ще бъде свързано и с опазването на околната среда в областта и недопускане тя да се превърне в бунището на Европа.

mir mir