fbpx
 

Радостин Долчинков: ПП МИР предлага нов модел на правене на политика и ново поколение политици

март 27, 2021

Радостин Долчинков: ПП МИР предлага нов модел на правене на политика и ново поколение политици

 

 

Проф. Радостин Долчинков, ПП МИР, кандидат за 45 НС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Радио К2“ коментира следните теми:

Има ли в България морал, инициативност и родолюбие?

    „Можете ли да ми отговорите на важния въпрос, използвам абревиатурата на вашата политическа партия МИР, което разкодирано означава морал, инициативност, родолюбие. Има ли в България такива ценности?“, попита водещата Илиана Беновска. Радостин Долчинков отговори, че има и точно затова партията е действителност, затова се е появила и развива дейността си и има надеждата, че въпреки че тези устои са намалели, те ще могат да се възстановят. Той продължи: „Преди всичко ние залагаме на християнското семейство, на православната младеж, на възстановяването на ценностите и моралните устои както на семейството, така и на цялото общество!“.

С какво се занимава и защо е решил да влезе в политиката?

    „Разкажете малко за Вас, защо да гласуват хората в Бургас за Вас, кой сте Вие?“, попита водещата Илиана Беновска. Радостин Долчинков разказа за себе си, че е професор в Бургаския свободен университет, където работи с един прекрасен екип. Административен директор е на университета и е декан на Центъра по информатика и технически науки.

     Водещата попита събеседника си защо е избрал да се занимава с политика. Той отговори, че иска със своите постижения, с опита и професионализма си да допринесе за парламентарното представяне на ПП МИР. Той продължи: „Ще попитате защо МИР? Защото, когато сте изпитал разочарование от предишен политически опит, вие търсите нещо, с което наистина да се реализирате и да оставите нещо след себе си. Включих се в отбора на МИР, защото партията е нова, млада и най-вече различна. Допадна ми нейната визия за развитие на България, хареса ми мисията на партията! Идеята е за правене на нещо ново, сега е времето да излезем от тази тиня, в която сме затънали и да създадем нов модел за правене на политика. И преди всичко да подобрим взаимоотношенията в българското общество!“.

    Водещата пусна в ефир клип с посланията на лидера на ПП МИР Симеон Славчев. Беновска попита дали тези послания няма да останат само на картинка и на хартия. Радостин Долчинков отговори, че вече няколко пъти се е срещал със Славчев и може да каже, че спокойствието и увереността му правят голямо впечатление. Освен това зад гърба му стоят доста сериозни експерти. Затова и посланията няма да останат само на хартия.

Какви са основните приоритети, които ще защитава?

    Проф. Долчинков каза, че подготвя много сериозни млади хора и го боли, когато вижда, че те нямат мотивация да останат в България. Затова ще се бори тези специалисти да останат в България, в Бургас. Също така се ангажира да работи за привличането на нови инвеститори. Той продължи: „Ще се боря също така за екологията, за дигитализирането, въвеждането на нови екотехнологии. Това е свързано и с моята работа, работя по много проекти, които са свързани с екологията на Бургас, с добива на енергия. Бургас има една страхотна суровина, това е морската вода. Ами дайте да направим нещо с тази вода. Ние може да добиваме обезсолена вода от Черно море, да добиваме енергия от морските вълни, от сероводорода в Черно море. И не на последно място – добивът на браунов газ. Това се забравя, а може да ни извади от дупката, в която сме затънали!“. Долчинков разказа, че в момента работят по проект за превръщане на морската вода в дестилирана, с която може да се извършва поливане. Утайката от тази преработка съдържа много минерали. Има доказателства, че всички тези технологии са били познати на хората в миналото. Черно море предлага също така страхотни условия за туризъм.

   „Но вие имате един много свестен кмет, не му правя агитация, добре ли работите с него?“, попита водещата Илиана Беновска. Радостин Долчинков отговори, че разговаря с бургаския кмет по тези въпроси, правят различни конференции.

Отношението му към професионалното и дуално обучение.

    „Споменахте, че Ви е яд, че младите хора не остават в България, аз ще Ви поставя един друг ракурс за темата за кадрите, говорите за експерименти, къде са хората с техническо образование, които ще Ви подпомогнат в това, сякаш стана модерно всички да сме с няколко дипломи за висше образование, къде чесно изкарани, къде купени, а възрастните с техническо образование почти вече ги няма, почти нищо не правим за професионалното и дуално образование?“, попита водещата Илиана Беновска. Радостин Долчинков отговори, че е привърженик на дуалното обучение. Той продължи, че седмата рамкова програма на ЕС е била насочена към бърз растеж, базиран на знания и на иновации. Един от начините това да се случи е дуалното образование, залегнало в много европейски държави, които не изпитват глад за специалисти в определени области. Долчинков заяви: „А ние си изгонихме висшистите, защото не успяхме да им осигурим работа и добро заплащане. А кадрите, които идват отдолу, са объркани. Аз виждам, че дуалното образование може да насочи нещата в правилната посока. Ние нямаме работници, нямаме производства!“. Преподавателят в Бургаския свободен университет разказа, че IT компании са идвали в Бургас с намерение да инвестират, но искат определен брой специалисти, които градът не може да предостави.

   „Изкушавате ме да Ви увлека в едно наше начинание, в което участва и кметът на Бургас Димитър Николов, много кметове, институции, овластени, в това число и Църквата, започнахме една кампания в подкрепа на дуалното и професионално образование по инициатива на „Беновска пита“ и „Радио К2″, създадохме една песен по текст на Сашо Петров и музика на починалия наскоро наш много голям приятел Косьо Марков от „Тангра“, в този клип участва почти целият ни екип. Хайде сега да го видите и да видим дали ще се присъедините към нашата инициатива!“, разказа Беновска и пусна в ефир песента „На прага“. Беновска попита: „Клипът на „На прага“ завършва с „предай нататък“, ще станете ли един от помощниците в популяризирането на дуалното и професионално образование, ПП МИР и Вие лично?“. Той отговори, че приветства направеното и ще помага с каквото може.

Посланието на ПП МИР „Всичко е лично“.

    Водещата пусна предизборен клип на ПП МИР с водача на листата на партията в 24-ти МИР София Георги Кардашев и попита: „“Всичко е лично“ казва Кардашев, както и председателят на ПП МИР Симеон Славчев, какво искате да кажете?“. Радостин Долчинков отговори, че ПП МИР залага на професионалисти, които са успели в живота. Той продължи: „Така че всеки да приема нещата сериозно, да води една позитивна кампания, да споделя своите възможности, идеите на партията, политиките и нещата ще се случат. Време е вече да кажем, че трябва един нов път, нова политика!“.

Подкрепата за втори мандат на президента Радев.

    „А защо подкрепихте президента Радев за втори мандат, още не са дошли президентските избори, а вие вече дадохте своята ориентация?“, попита водещата Илиана Беновска. Радостин Долчинков отговори: „Ще Ви кажа личното си мнение, аз много го харесвам този човек и не знам защо го нападат. Излъчването, начина по който говори – от много време не сме имали такъв политик, прозорлив и спокоен, който нарежда нещата, който ги казва директно!“.

    „Той справя ли се с ролята на обединител на нацията?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че според него Радев се справя с тази задача.

Биха ли подкрепили ПП МИР Бойко Борисов за четвърти мандат?

    „ПП МИР иска ли да подмени Бойко Борисов и ГЕРБ?“, попита водещата Илиана Беновска. Радостин Долчинков отговори, че трябва да се смени всичко и да се заработи по нов начин. „Какво означава, че всичко трябва да се смени, и БСП ли трябва да се смени, и ДПС ли да се смени, и ВМРО ли да се смени, какво да стане? Нека да Ви задам любимия въпрос на „Радио К2″ – кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България? Какъв е отговорът на МИР?“, продъли Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че ПП МИР е млада партия, едва на 3 години, но едва година след създаването си е успяла да издигне 68 общински съветници, което означава, че много хора са харесали идеите и политиката на партията. Той продължи, че ПП МИР няма да се откаже да работи и да има парламентарно присъствие.

   „Ако Бойко Борисов ви покани да сте коалиционни партньори, вие от МИР ще приемете ли?“, попита Беновска. Радостин Долчинков отговори, че личното му мнение е, че не биха приели, но това нещо трябва да се съгласува с партията. Водещата попита дали биха се коалирали с БСП. Събеседникът ѝ отговори, че трябва да се види какво предлагат партиите и ако нещо се прави, то да е в името на народа.

Финално обръщение.

   „Защо да гласуват хората за МИР и защо бургазлии да гласуват за Долчинков?“, попита водещата Илиана Беновска. Радостин Долчинков отговори: „Хората трябва да разберат, че имат голяма възможност, пред тях се открива нещо ново, време е за ново поколение в българската политика и нов модел за активни граждански действия. Припознайте бюлетина номер 16, бъдете до тази партия! Не искам повече да бъда лъган, искам да стане някаква промяна, а не подмяна и пространството около нас да бъде запълнено с позитивност! На моите съграждани искам да кажа – имайте ми доверие и гласувайте, ще направя всичко, за да променя нещата, гласувайте с бюлетина номер 16!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2″ от 27-ми март 2021 г. 

mir mir