fbpx
 

Георги Кардашев: Управляващите готвят служебни избори, които застрашават здравето на хората

март 20, 2021

Георги Кардашев, ПП МИР, кандидат за 45 НС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

Има ли морал, инициативност и родолюбие в България?

В началото на разговора Георги Кардашев поздрави всички именици по повод големия християнски празник Тодоровден. На въпроса на водещата как се чувства той отговори: „Все по-добре, изпълнени с морал, инициативност и родолюбие за България!“.

   „А наистина ли ги има тези ценности в българското общество?“, попита водещата Илиана Беновска. Георги Кардашев отговори, че това е сложен въпрос, но при всички положения в ПП МИР има много будни българи, които притежават тези качества. Не може обаче да се каже същото за управляващите.

Честността на предстоящите избори.

„Вие сте юрист, хайде да погледнем какво се случва наистина на тези избори, как ще се проведат в тази епидемична обстановка, която всява все повече паника, страх и незаинтересованост у хората?“, попита водещата Илиана Беновска. Георги Кардашев отговори, че ПП МИР е била първата, която е изразила загриженост как ще се проведат изборите. Преди година и половина те са излезли на протест пред МС с искане незабавно да започнат процесите по въвеждане на машинното гласуване. Той продължи: „Липсата на морал тук в политиката се състои в това, че управляващото мнозинство прави едни служебни избори в момента. Първо то направи една хибридна система за гласуване и с машини, и с хартиени бюлетини и от изказвания на членове на РИК и СИК виждаме, че ще има сериозен проблем при отчитане на резултатите. Тоест пак се връщаме в праисторическата ера, когато някой ще отчита едни протоколи и абсолютно безцеремнно ИО казва, че всеки, който е сгрешил, ще бъде връщан. Ние сезираме, че ще се случи същото, което се случи преди години в „Арена Армеец“ и живота и здравето на хората ще бъде изложено на риск. ПП МИР предложи да има гласуване само с машини, защото там намесата на човека ще бъде много ограничена, машината изважда един протокол и този протокол може да бъде предоставен на ЦИК за отчитане на резултатите!“.

„Но знаете, че машинното гласуване има много противници, то не присъства в повечето развити държави, а по-скоро можем да го видим в държави с неграмотно население!“, отбеляза водещата. Кардашев отговори, че с мерките, предложени от ПП МИР, като видеонаблюдението, този метод на гласуване става доста сигурен.

„Но миналата година проф. Константинов даде данни как едно 10 годишно момче е хакнало едни избори по време на машинно гласуване!“, отбеляза Беновска. Георги Кардашев отговори, че машините се пускат за тестване и сертифициране едва сега, което е твърде късно. Ако беше станало преди година и половина, както са предлагали от ПП МИР, нямаше да ги има сегашните съмнения и спекулации.

Георги Кардашев обясни, че при консултациите при президента от ПП МИР са изразили сериозно опасение, че „Информационно обслужване“ няма да може да гарантира честността на вота. Причината е, че тихомълком е направена промяна в Изборния кодекс, става въпрос за чл. 57, ал. 1, т. 33, с което ЦИК се задължава да делегира правото да извършва дейността по компютърна обработка на данните от изборите на ИО. Тази разпоредба нарушава Закона за защина на конкуренцията и създава монопол. По тази причина ПП МИР са задали въпрос за тълкуване на разпоредбата на КЗК. В отговора на КЗК се казва, че това не е икономическа дейност, а дейност с административен характер. Кардашев беше категоричен: „Тази дейност се случва непрозрачно, тя нарушава договора за функциониране на ЕС, защото създава монополно и господстващо положение на това дружество спрямо други, които също могат да извършват тази дейност! Сами знаем, че ИО не се слави с добра организация на изборите през всичките тези години. Взетите към момента мерки не са достатъчни!“.

Кардашев изрази притеснение от това какво ще се случва при отваряне на избирателните урни, защото в залите ще има струпване на много хора. Притеснително е и какво би се случило при обжалване, защото в съдебна зала се призовават всички заинтересовани, а противоепидемични мерки няма.

Гражданското участие в управлението.

„Усилено се говори, че ще гласуват 2 милиона от 7 милиона избиратели, това не прави изборите нелегитимни, но поставя въпроса за представителността на този 45-ти парламент, а може би и на правителството!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Георги Кардашев отговори, че такъв въпрос наистина съществува, още повече, че така проведените избори до голяма степен ще бъдат служебни. Той беше категоричен, че българските граждани трябва да имат инициативата да гласуват. Кардашев изрази мнение, че в България има абдикация от всички административни процедури, което намалява доверието на гражданите в институциите. Затова от ПП МИР смятат, че в следващия парламент трябва да има повече юристи, защото законодателната инициатива е едно от най-важните неща. През последните 10 години законите се променят тихомълком чрез промени в преходни и заключителни разпоредби, което е напълно сгрешена практика. Дори ВСС се е произнесъл против тази практика. Кардашев заяви: „ПП МИР настоява винаги да бъдат спазвани тези процедури, още повече, че предварителната оценка на един законопроект трябва да бъде съгласувана с българските граждани!“.

„Но българските граждани са изключително незаинтересовани, в тези обществени обсъждания участват изключително малко хора и все дежурни НПО-та!“, отбеляза Беновска. Кардашев отговори, че ПП МИР работи активно с гражданското общество, дори повечето водачи на листи са граждански активни хора. Затова предлагат тези законопроекти да бъдат обсъждани с хората под формата на граждански съвети. ПП МИР предлага също промяна на закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Трябва да се намали прага за провеждането на референдуми, за да се чува гласът на гражданите.

   Водещата постави въпроса за гражданската конституционна жалба. Събеседникът ѝ отговори, че ПП МИР категорично я подкрепя, но за съжаление промяната в съдебната система в момента все още е мираж. Той продълж, че точно думата „морал“ е била причината по-голямата част от предложенията за български представители в Европейската прокуратура да не бъдат приети.

Водещата отбеляза, че може би и Лаура Кьовеши има малко субективно отношение към България, защото у нас тя е срещнала голяма съпротива. Георги Кардашев отговори, че не смята така, защото тя не взема решенията еднолично, решава колегията на европейските прокурори. Той продължи: „Когато представяш пред европейските институции едни свои кандидатури, те трябва да бъдат ясно аргументирани. Това беше и причината те да не бъдат гласувани!“.

Прокуратурата.

„Добре, но като говорим за правосъдие, правосъдна система, прокурори, не мога да не Ви попитам за вчерашната случка, която беше гръмко обявена – хванати руски шпиони в МО. Не знам дали гледахте пресконференцията на прокуратурата, излязоха записи, камери, разговори, беше почти като документален филм на престъплението!“, отебляза водещата Беновска. Кардашев отговори, че може би гръмкостта е била породена от желанието да се прикрие една скорошна акция за едни фалшиви пари, които се оказа, че са реквизити.

„Вие повярвахте ли, че са реквизити?“, попита водещата. Гостът ѝ отговори, че гръмкостта на изявленията на прокуратурата не може да отмени реалната ѝ ефективност. Той продължи: „Ако скриваме със шоу това, което реално се прави, стигаме дотам, че българските граждани омаловажават тази институция!“.

„Вие не харесвате ли главния прокурор Гешев?“, попита водещата. Кардашев отговори: „Не смятам, че той има тези професионални, морални и етични качества, за да води тази институция! Той е доказал това през времето, противоречиво беше избран на тази позиция, въпреки мнението на българските граждани! ПП МИР цели да въведе такъв принцип на работа – мнението на българските граждани да бъде водещо!“.

„Да Ви кажа ли нещо, което не съм съобщавала до момента, отидох от любопитство, не за да отразявам, на един от протестите срещу главния прокурор. Там около мен се скупчиха хора, питаха ме защо аз не водя този протест. Аз ги попитах – вие знаете ли какво работи в момента този, който се кандидатира за главен прокурор? Това е истинска случка! Бяха млади хора, момичета и момчета, както и по-възрастни – те не знаеха, а са дошли на протеста! Казах, че той охранява МС и посочих сградата, отзад започнаха да питат – какво, какво? И те започнаха да казват, че охранява МС. Аз им казах – хора, той е шеф на Специализираната прокуратура, как може да не знаете. Така че не съм много сигурна в легитимността на тези протести!“, разказа Беновска. Кардашев отговори, че няма ясни процедури, по които да бъдат излъчвани нравствено ерудирани хора и това води до незнанието на хората. Според него причината, поради която българските граждани нямат доверие в прокуратурата, е борбата с корупцията.

Борбата с корупцията.

   „А кой според Вас олицетворява корупцията, защото има много хипотези?“, попита Беновска. Кардашев отговори: „Нелегитимното управление на страната през последните 10 години, липсата на професионални качества в администрацията!“.

„Какво значи „нелегитимно“, Борисов е избран легитимно?“, попита водещата. Кардашев отговори, че Борисов е избран по реда на тези служебни избори, на които и в момента сме свидетели. Водещата отбеляза, че все пак Борисов от 10 години е министър-председател. Гостът ѝ отговори, че това е така и нищо в борбата с корупцията през последните години не е мръднало и сантиметър. ЕК в докладите си показва, че този проблем продължава да стои. ПП МИР предлага няколко важни неща в борбата с корупцията. На първо място това е електронното правителство.

Президентът Радев.

„Но вашият любимец президентът Радев, когото вие подкрепяте, не искам да прехвърлям топката на разговора, но той какво направи през своя изтичащ вече мандат?“, попита водещата Илиана Беновска. Георги Кардашев отговори, че ПП МИР няма нито любимци, нито кумири. Водещата отбеляза, че ПП МИР са подкрепили Радев за втори мандат. Събеседникът ѝ отговори, че Радев е истинска алтернатива на сегашното упавление.

„Добре, но ако стане втори мандат президент, ще му поставите ли условие наистина да поеме ангажимент в борбата с корупцията?“, попита водещата. Кардашев отговори, че на срещата с президента за честността на вота те са поставили такива цели. Той продължи: „Нашата държава има въпиюща нужда от това да бъде управлявана равномерно. Политиката трябва да се случва навсякъде, не само на централно ниво. Не трябва да пускаме послушни хора навсякъде, за да ги управляваме по-лесно. Напротив, имаме конкретна идея за това – децентрализацията на финансовия ресурс!“.

Подаръците.

   Водещата подари на своя гост здрава, българска, червена ябълка и му пожела да вървят напред и нагоре и да не бъдат послушните, а креативните. Тя му подари и книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган с думите: „Едно мъдро четиво на един политик, който не знам колко е важен за вашата ценностна система, но е важен не само за България, но и за Балканите, за етническия мир!“. Георги Кардашев подари на водещата книга на Кристиян Таков с думите: „Аз Ви подарявам един сериозен ерудит в областта на правото, който аз много уважавам и смятам, че е една непреходна личност. Книгата се казва „Истина и справедливост“, искам да Ви прочета посвещението си – Стремежът към справедлива и правова държава е своеобразен и вечен стремеж към свобода. Нека в България да има повече свободни медии като вашата, които да ни показват истината!“,с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 20-ти март 2021 г.

mir mir