fbpx
 

Георги Кардашев, ПП МИР: "Информационно обслужване" няма да може да гарантира честността на изборите

март 20, 2021

Дружеството „Информационно обслужване“ няма да може да гарантира честността на парламентарните избори на 4 април. Това заяви в предаването „Беновска пита“ по Радио К2 зам.-председателят на ПП МИР Георги Кардашев.

Той уточни, че е направена промяна в Изборния кодекс, като ЦИК се задължава да делегира на „Информационно обслужване“  правото да извършва дейността по компютърна обработка на изборите. „Това е напълно непрозрачно. Тази разпоредба нарушава Закона за защита на конкуренцията, създава едно монополно положение,  в което без конкурс това дружество може да обработва изборните резултати. По тази причина ние зададохме въпрос на Комисията за защита на конкуренцията и получихме отговор от председателя, че тази дейност всъщност е неикономическа, с административен характер. „Информационно облсужване“ обаче получава доста сериозен финансов ресурс“, заяви Георги Кардашев.

„Тази дейност се случва непрозрачно, тя нарушава договора за функциониране на Европейския съюз, тъй като създава едно монополно и господстващо положение на това дружество спрямо други, които също могат да извършват такава дейност“, заяви още зам.-председателят на ПП МИР и водач на листата за народни представители от 24 МИР в София.

Той изрази мнение, че с провеждането на тези избори и особено при броенето на бюлетините и изборните протоколи се създава сериозен риск за здравето на хората, които ще бъдат струпвани на едно място. Той изтъкна, че ПП МИР е била първата политическа сила, която е подкрепила идеята за провеждането на машинно гласуване и е провела проест пред Министерският съвет още преди година и половина за тази цел. Провеждането на вота само с машинно гласуване щеше да гарантира по-гъвкаво и прозрачно протичане на изборния процес с минимална човешка намеса, а не както е сега – по хибриден начин, коментира още Георги Кардашев.

„Виждаме, че ще има сериозни проблеми с отчитането на бюлетините. Отново се връщаме към праисторията, когато някой ще подпечатва и ще брои бюлетини. После който е сгрешил с протоколите ще бъде връщан. Ще се случи също както преди – една „Арена Армеец“, където вотът и здравето на много хора ще бъдат подложени на риск. Затова ПП МИР предложи да има изцяло машинно гласуване, защото там намесата на човека е много ограничена“, заяви още зам.-председателят на ПП МИР.

Той изтъкна, че в Народното събрание трябва да има повече юристи заради правото на народните представители на законодателна инициатива. Кардашев определи и като тотално сгрешена практиката да се правят промени в законите в т. нар. „преходни и заключителни разпоредби“ – практика, която често се използва в Парламента.

Той представи и идеите на ПП МИР за създаването на Граждански съвети, с които да бъдат обсъждани законопроектите сред гражданите и народните представители.  Една от другите промени, за които ПП МИР настоява, е да се намали минималният праг на събраните подписи в подкрепа на провеждането на реферерендум в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. По този начин ще могат да се свикват по-лесно референдуми и да се чува мнението на гражданите.

mir mir