fbpx
 

Барабанистът на „Акага“ Димитър Митев-Дънди води листата на ПП МИР в Пловдив

март 2, 2021

Барабанистът на легендарната група „Акага“ Димитър Митев-Дънди води листата на ПП МИР в Пловдив. Групата е считана за основател на модерния български саунд, като тяхната музика представлява уникална комбинация между фънк, рок, денс, соул, реге и дори хип-хоп.

Новина съобщи лично председателят на партия МИР Симеон Славчев веднага след като листата с кандидати за народни представители беше регистрирана в Районната избирателна комисия в Пловдив.

„Дънди освен че е изключително харизматичен и талантлив артист, е и човек с високи морални качества, инициативен и със силно чувство за справедливост и непримиримост. МИР е партията на новото поколение политици и политики в България, а Дънди е част от това ново поколение в културата, което ще наложи коренно различен модел на управление и взаимоотношения в българското общество“, това каза лидерът на ПП МИР Симеон Славчев.

Той подчерта, че неслучайно Димитър Митев-Дънди е водач на листата на ПП МИР в Пловдив.

„Освен културна столица на България Пловдив е град с над 8000 години история, той е най-динамично развиващият се център в Южна България, който има уникални дадености за съчетаването и развитието на туризма с множество културни национални, европейски и световни прояви. Убеден съм, че като народен представител Димитър Митев-Дънди ще допринесе не само Пловдив да бъде „Древен и вечен“, но и българската култура и изкуство да станат един от основните приоритети на държавата. Дънди ще докаже, че в политиката могат да влязат честни, почтени и морални хора и съм убеден също така, че той ще сложи край на чалгата в българската политика и в живота ни като цяло“. Това каза още Симеон Славчев, който не скри вълнението си от това, че барабанистът на „Акага“ се присъединява към екипа на ПП МИР.

„Включвам се в политиката, за да дам личен пример и да допринеса с моя опит, знания и идеи за превръщането на българската култура в приоритет не само на държавата, но и на всеки българин. Само така ще успеем да изградим национално себеуважение и достойнство, както и самочувствие в новите поколения за огромния принос на България в европейската и световна култура.“, каза Димитър Митев-Дънди. Той подчерта, че една от неговите цели и предложения е създаване на Център за иновации в културната дейност, както и популяризиране на българските постижения в сферата на културата.

„Българската културна общност и творците са жизнено важен партньор на държавата в стремежа и за духовно извисяване на нацията и изграждане на отношения на пълноценен и ефективен диалог с гражданското общество. Именно затова е изключително важно държавата да бъде гарант за развитието на образованието, здравеопазването, икономиката и културата. А подкрепата за културата гарантира устойчиво социално и икономическо развитие на България, защото тя именно е техният основен двигател“, каза още водачът на листата на ПП МИР в Пловдив Димитър Митев-Дънди.

 

Кой е Димитър Митев-Дънди?

Той е роден на 04.10.1977 г. в семейство на спортисти, но на 5-годишна възраст родителите му забелязват, че той е музикален и го записват на пиано и солфеж. Въпреки че успоредно с това тренира ски и само на 6 години взима златен медал в състезание за ски за деца в Пампорово, Дънди решава, че музиката е неговото призвание в живота и изцяло се ориентира и отдава на нея. Резултатите не закъсняват и още в 9-ти клас Дънди създава и първата си група „Institution Green“. На 17 години Дънди е поканен да свири като перкусионист на фестивала „Златния Орфей“ с групата „Full Action Band“, където за една седмица свири с едни от най-големите БГ естрадни певци и певици. На 19 години се явява на прослушване за барабанист на група „Атлас“ и става техен барабанист от 1996-2002 година. С „Атлас“ има издадени три албума, а през това време свири и концертира като гост музикант, перкусионист и барабанист в доста други групи като „Джеронимо“, „Латино партизани“, записва перкусии с „Д2“, „Сленг“. От 2002 до 2013 г. е барабанист на група „Сленг“, с която има един издаден албум. В периода 2004 – 2006 г. работи като звуков инженер в „Key Studio“, където записва, смесва и продуцира втория албум на „Сленг“, както и композира и продуцира музика за различни певци, там е създадена и песента „Утре“ заедно с Калин Петров и Крум Георгиев за кампанията на „Avon“ за рака на гърдата, в която пеят 14 от най-известните БГ певци – Графа, Орлин Горанов, Орлин Павлов, Камелия Тодорова, Мери от „Мери Бойс Бенд“,  Димо от „ПИФ“, Свилен от „Остава“, Мария Илиева, Десислава, Алекс Раева. През 2008 г. взема участие като барабанист в групата на спечелилия „Music Idol“ Тома Здравков да свирят като предгрупа на групите „Def Leppard“ и „Whitesnake“. През 2009 г. група „Акага“ свири с Владимир Ампов-Графа и правят национално турне, което завършва с концерт в зала „Универсиада“.  През 2011 г. взема участие като барабанист в групата на Влади Ампов-Графа на концерт на празниците на изкуствата „Аполония“. През 2012 г. се включва в проекта на Чавдар Петков и Петър Главанов „Guitar Pirates“, като записва барабаните към трака. От 2012 г. до ден днешен записва всички барабани и перкусии във всички албуми и песни на  Чавдар Петков –„4040“, а през 2015 г. излиза на бял свят албумът „The World Has Changed“. От 2016 г. до 2017 г. работи като озвучител с Михаела Филева, като през март 2017 г. свири с нея като барабанист на „Wild Rose Festival“  в Лондон.

 

 

 

 

mir mir