fbpx
 

Партия МИР иска незабавна промяна на ИК, която да улесни гласуването на българите в чужбина

февруари 20, 2021

В чужбина има стотици хиляди българи, които имат право да гласуват. Голяма част от тях искат да упражнят конституционното си право, но заради действия и най-вече бездействието на управляващите те за пореден път ще бъдат лишени от това си право. През годините правилата за провеждане на избори зад граница бяха променяни многократно, което вместо да улесни българите в чужбина, доведе до съществени ограничения и допълнително объркване. Това се казва в позиция на ПП МИР във връзка с процеса на създаване на изборни секции извън България.

От МИР припомнят, че за да бъдат открити изборни секции извън страната е необходимо подаването на най-малко 60 заявления от български граждани за всяко отделно място. Те припомнят още, че постоянно пристигат заявления от българи в чужбина, като към момента вече са подадени онлайн 13 934 заявки за гласуване в чужбина. Най-много са постъпилите заявки от Великобритания – 3277, следвана от Германия – 2759, Испания – 1390, САЩ – 950 и др.

„Радостно е, че има толкова много постъпили заявления за гласуване, но има един съществен проблем, който незабавно трябва да бъде решен. Става въпрос за българите във Великобритания, която е дала съгласие за образуването на 35 избирателни секции за парламентарните избори в България. Това е значително по-малко от предишните парламентарни избори във Великобритания, когато там бяха разкрити 58 секции. Въпреки че от Външното министерство не уточняват, по-малкият брой секции се налага заради излизането на страната от ЕС от една страна и поради ограничения в Българският изборен кодекс от друга страна. Тези ограничения в Изборния кодекс ограничават създаването на изборни секции в страни извън ЕС до 35. Това на практика означава, че се ограничават изборните права на огромна част от българите във Великобритания, които и към днешна дата са заявили чрез заявления, че искат да гласуват на предстоящите парламентарните избори.“ Това каза зам.-председателят на ПП МИР с ресор „Българи в чужбина“ Владислав Милев.

От партия МИР предлагат решение на този проблем, като настояват незабавно Народното събрание да промени Изборния кодекс и да премахне ограничението от 35 секции за страни извън ЕС.

„Подобна спешна промяна на Изборния кодекс вече е правена през 2016-та година, когато само десет дни преди президентските избори бяха премахнати ограниченията за създаване на изборни секции в страни извън ЕС. Тези промени бяха направени заради казуса Великобритания, където седмица преди крайния срок за подаване на заявления бяха събрани такива за над 40 секции. Друг важен мотив е, че в доклад на ОССЕ за изборите тези ограничения са оценени като дискриминационни, а те освен всичко друго грубо нарушават и конституционното право на българите в чужбина“, каза още Владислав Милев.

От партия МИР настояват спешно сега да се направи промяна в Изборния кодекс, за да могат българите в чужбина да бъдат улеснени и да могат да упражнят правото си на глас, а веднага след изборите да се направят промени в ИК, в които да залегнат създаването на изборен район в чужбина и съставянето на постоянни изборни списъци на българите извън граница. Според партия МИР това ще гарантира, че всички българи в чужбина ще могат активно да участват в обществено-политическия живот на България, както и че така ще бъдат изчистени изборните списъци, което ще въведе ред, прозрачност, справедливост и честност в целия изборен процес.

„Българите в чужбина са огромен капитал за държавата и една от каузите и целите на ПП МИР е те да могат да участват активно в обществено-политическия живот на България, а това става чрез активното им участие в изборния процес. Това може да стане само чрез цялостен подход и политики към българските граждани зад граница, които сега са заложници на моментни политически конюнктурни интереси и решения“, допълни още зам.-председателят на ПП МИР Владислав Милев.

 

mir mir