fbpx
 

Партия МИР се обяви против забраната на ЦИК за видеонаблюдение при броенето на бюлетините

февруари 12, 2021

Резултатът от изборите определя в краткосрочен и в дългосрочен план бъдещето на България и за това честността и прозрачността на вота е от изключително важно и национално значение. Парламентарните избори са част от националната сигурност на България, а видео наблюдението на изборния процес ще гарантира честността на вота на българските граждани. Това се казва в позиция на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) във връзка с указанията на ЦИК, чрез които се забранява видео заснемането и наблюдението на процеса при преброяване на бюлетините и оформянето на протоколите от секционните избирателни комисии.

От ПП МИР припомнят, че на кръгла маса още през ноември 2020 г. са представили идеята за видео наблюдение на изборния процес. Партията поиска задължително видеонаблюдение на изборния процес и по време на време на консултациите при президента Радев, а тяхната идея освен от президента беше подкрепена и от почти всички политически партии и много граждански и неправителствени организации.

Според партия МИР приетите указания на ЦИК, чрез които се забранява видеонаблюдение и заснемане на процеса по преброяване на бюлетините е не само скандално, но и директно доказателство, че се готви подмяна на вота на българските граждани. От МИР припомнят, че Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни на съвместно заседание приемат указания относно обработването и защитата на личните данни в изборния процес.

„Видео наблюдението не е обработване на лични данни, то е наблюдение на изборния процес с цел контрол и спазване на изискванията на Изборния кодекс за честни и прозрачни избори. Видео наблюдението е гарант, че никой няма да си позволи и дори да си помисли да направи някои от бюлетините невалидни, каквато масова практика съществува досега. Самият факт, че ЦИК забранява видео наблюдението, е достатъчно показателен за страха от провеждането на честни избори“, това каза зам.-председателят на ПП МИР Владислав Милев.

От партията искат Комисията по защита на личните данни да предостави определение на понятието „лични данни“ по Закона за достъп до обществена информация. ПП МИР предлага на ЦИК и КЗЛД незабавно да промени и да публикува отново УКАЗАНИЯ ОТНОСНО ОБРАБОТВАНЕТО И ЗАЩИТАТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ В ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС особено в частта „Частноправни субекти“.

 

mir mir