fbpx
 

Георги Кардашев: Членовете на СИК не са обучени за машинен вот, не знаем и кога машините ще дойдат (ВИДЕО)

януари 22, 2021

Централната избирателна комисия не реализира една от компетенциите си, а именно обучението на секционните избирателни комисии (СИК) по отношение на машинното гласуване.

Това заяви в предаването „Студио Actualno“ заместник-председателят на партия МИР, Георги Кардашев. Той коментира Изборния кодекс и предстоящите парламентарни избори на 4 април.

„В момента членовете на секционните избирателни комисии на първо място са изправени пред риска, ако се разболеят, кой ще ги замести. На второ място – те не са запознати с технологията на машинното гласуване. Това е така, защото самата обществена поръчка за машините беше много забавена и макар към момента да имаме избран изпълнител, ние не сме наясно кога тези машини ще дойдат“, заяви Кардашев.

По думите му методологията по въвеждането на машините изисква тяхната сертификация. „Всъщност ние ще получим едни несертифицирани машини, тъй като тази сертификация започва още с формирането на процеса и технологията по създаването на машините. Няма сертифициращ орган, който в момента да сертифицира тези машини“, категоричен е Георги Кардашев.

Той е убеден, че страната ни се изправя пред един компрометиран вот, макар въвеждането на машинно гласуване да предполага точно обратното. „Темата с резултата от COVID пандемията е тема, която беше заметена под килима с едни привидни промени в Изборния кодекс“, отбеляза експертът. Георги Кардашев посочи, че е необходим здравен протокол за деня на вота, а гласуването по пощата трябва да стане главно за българите в чужбина, но само след активна регистрация. Заместник-председателят на МИР се застъпи и за въвеждане на видеонаблюдение в секциите при отварянето на урните, броенето на гласовете и попълването на протоколите.

Целия разговор с Георги Кардашев гледайте във видеото:
https://www.actualno.com/interview/georgi-kardashev-chlenovete-na-sik-ne-sa-obucheni-za-mashinen-vot-ne-znaem-i-koga-mashinite-shte-dojdat-video-news_1550611.html

mir mir