fbpx
 

Партия МИР: Да се направи публично обсъждане на здравния протокол за изборите

януари 13, 2021

Националният оперативен щаб незабавно да предложи здравен протокол, по който да бъдат проведени предстоящите парламентарни избори и той да бъде публично обсъден с всички участници в изборния процес. Това настояха от партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие).

„Здравните власти, както и Националният оперативен щаб трябва в най-кратко срокове да предложат при какви параметри на заболеваемост каква предизборна кампания ще се провежда, както и ясно разписан здравен протокол за здравните мерки в самия изборен ден“, това каза председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Той постави този въпрос и по време на консултациите при президента Румен Радев, в които МИР взе активно участие.

Според Славчев целта на публичното обсъждане на здравния протокол е Националният оперативен щаб заедно с политическите субекти и всички институции, които отговарят за изборния процес, да видят и да разработят различни сценарии за организация на политическите мероприятия по време на предизборната кампания, както и различните здравни мерки, които трябва да бъдат предприети по време на самия изборен ден, така че да се гарантира здравето на българските граждани и успоредно с това да не се нарушават техните изборни права.

„За огромно съжаление изготвянето и представянето на здравния протокол твърде много закъснява и призовавам лично министър-председателят Бойко Борисов да поеме отговорността за това и вместо да кара безсмислено джипа из страната, да накара всички отговорни институции да си свършат работа. Здравният протокол е изключително важен, тъй като той освен, че ще защити здравето на всички българи и участници в изборния процес, но и успоредно с това трябва да даде гаранция, че няма да се ограничават правата на българските граждани да гласуват. Здравният протокол трябва също така да гарантира, че членовете на СИК, наблюдателите и застъпниците ще могат ефективно да свършат своята работа“, каза още председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

От партията настояват здравният протокол да бъде представен и публично обсъден, преди президентът Румен Радев да насрочи датата на парламентарните избори. По време на консултациите при президента от МИР предложиха държавата да подсигури индивидуални предпазни средства за всеки избирател и за всички членове на секционните избирателни комисии.

„След като управляващите от ГЕРБ умишлено създадоха хаос с промяна на Изборния кодекс и вкарването на гласуване с хартиена бюлетина успоредно на машинното гласуване, сега се опитват да предизвикат и здравен хаос, като умишлено бавят здравния протокол и предварителното и публичното огласяване и обсъждане на всички здравни мерки за предстоящите парламентарни избори“, категоричен беше лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

mir mir