fbpx
 

Партия МИР: Държавата е длъжна да проведе подробна информационна кампания за всяка една ваксина

декември 5, 2020

“Без официални медицински досиета, регистрирани от Европейската агенция по лекарствата и съответно информация за клиничните изследвания, да се говори за качествата на ваксините и опита с тях е нонсенс”, това каза д-р Ирена Парунева, член на Националния изпълнителен съвет на ПП МИР с ресор здравеопазване.

“Първо, при наличие на пандемия на 9 месеца да търсиш 5-годишен опит не е възможно. Второ, ваксините се одобряват от Европейската агенция по лекарствата за целия ЕС едновременно и досиетата важат за всички страни от съюза, без вариации и изключения. Трето, режимът на регистрация е Urgent Use Administration за цяла Европа и САЩ и пак е на двете най-големи световни агенции и присъствието на директора на ИАЛ в щаба го официализира”, каза д-р Парунева.

“В тази връзка освен за задължителното информирано съгласие на ваксинирания ПП МИР настоява да се проведе задължителна и максимално подробна информационна кампания относно всяка една ваксина. С подписването на информирано съгласие цялата отговорност за настъпването на нежелани странични реакции пада върху пациента. Затова преди да бъде ваксиниран всеки пациент, той трябва да е напълно информиран и запознат с възможните последици”, каза още членът на НИС на ПП МИР д-р Ирена Парунева.

Според ПП МИР с отказа на управляващите да запишат в решението на Народното събрание, че ваксините са “безплатни и доброволни” с мотива, че това е записано в плана на министъра на Здравеопазването, който уж е готов, но все още не е много ясно каква нормативна сила има, те си оставят вратичка да се отметнат, ако желаещите да се ваксинират се окажат повече от очакваното.

ПП МИР настоява държавата да проведе сериозна и достъпна информационна, телевизионна и комуникационна кампания за всяка една от ваксините. Според партия МИР такава информационна кампания е от изключително и първостепенно задължение на държавата.

 

 

 

 

mir mir