fbpx
 

ПП МИР: Чрез създаването на водни кризи в страната се източват милиони | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

ноември 28, 2020

„Вчера от трибуната на парламента министърът на околната среда и водите Емил Димитров призна, че водната криза в Перник е била вследствие източване на яз. Студена по време на ремонта на язовирната стена. За това източване алармираха първи перничани и ние от партия МИР, а специалисти и експерти го доказаха. Бившият вече министър на икономиката Емил Караниколов, който незнайно защо без да разбира и без да е в неговия ресор беше изпратен в Перник да отговаря за изграждането на новия водопровод, най-цинично обяви, че източването на яз. Студена при ремонта е за поддържане на воден обем от 16 милиона куб. м при общ обем на язовира 25 милиона куб.м.“, това каза лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той припомни, че ПП МИР няколко пъти вече прави запитвания към МРРБ за изразходваните средства, тъй като експерти са потвърдили, че ремонтът на язовирната стена яз. Студена не е ставал под вода, така както се твърдят управляващите.

„В момента в Перник продължава да се реконструира и модернизира питейната пречиствателна станция с допълнителни бюджетни средства, като преди това в града се извърши и спешна подмяна на водопроводна мрежа също с необявени публични бюджетни средства. Ще припомня, че новият водопровод от Мало Бучино до Перник се изгради без да се пречиства водата на яз. Бели Искър. Този водопровод непрекъснато аварира и е напълно излишен след напълването на яз. Студена, което стана дори преди да се пусне новия водопровод, за който бяха изхарчени над 27 млн. лв. Независимо от изразходваните милиони лева проблемът с водоснабдяването на промишлеността не се реши. Вместо изграждането на този нов и напълно неефективен водопровод належащо беше да се възстанови връзката с яз. Пчелина, чийто обем от 50 млн. куб.м покрива нуждите на промишлеността и земеделието на Перник. Така яз. Студена щеше да се използва само питейно-битови нужди на перничани“, каза още председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

Според Славчев водната криза в Перник повтаря напълно случая с водната криза в София през 1994 г., която беше предизвикана след източването на яз. Искър за производство на ел. ток. „За напълно излишно изразходваните тогава средства от 280 милиона лева при изграждането на деривация „Джерман“, по която постъпиха минимални количества Рилска вода, след като се напълни яз. Искър от собствения си водосбор, и която деривация още в началото беше разрушена от действащо в района свлачище, не се установиха виновни и воденото досъдебното производство беше прекратено. Надявам се сегашното досъдебното производство за водната криза в Перник да посочи истинските виновници, които са възлагали, изпълнявали и контролирали проектите с финансиране от Световната банка и държавния бюджет“, каза още Симеон Славчев.

„В момента сме свидетели на поредната умишлено създадена водна криза. Този път с яз. Камчия, който водоснабдява населени места от Бургаска и Варненска област. Като отново за виновник за водната криза се посочва сушата. А дали е така, отново прокуратурата трябва да установи, тъй като се очертава повторение на водните кризи в Перник и София. Отново се хвърлят бюджетни средства хаотично без обществени поръчки, като не се вземат предвид истинските причини, дебитите на всички водоизточници на територията на Бургаска и Варненска област и предвидените европейски средства за реконструкция и модернизация на водоснабдителните им системи вкл. магистралните водопроводи от яз. Камчия с най-големи загуби на вода. Също така много удобно не се споменава, че отделни квартали от Бургас и цялото Южно Черноморие се водоснабдява от яз. Ясна поляна и други повърхностни и подземни водоизточници“, каза още Симеон Славчев.

„ПП МИР настоява незабавно да се спре манипулацията с неточна и непълна информация и да се потърси експертно решение за възникването на водните кризи в цялата страна, тъй като е очевидно, че управляващите нямат нито волята, нито желанието, нито експертизата да се справят с възникващите водни кризи. Дори те поради престъпно бездействие ги предизвикват“, беше категоричен лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Според Славчев министър Емил Димитров с изказването си вчера от парламентарната трибуна е дал съществени доказателства за предизвиканите умишлено и поради престъпно бездействие водни кризи в Перник и Бургас.

„Водата е част от националната сигурност именно за това ПП МИР ще сезира прокуратурата за това, че десетки хиляди български граждани са оставени без достъп до вода. Да не говорим, че чрез предизвиканите умишлено водни кризи по-рано в Перник, а сега и в Бургас се източват милиони лева, които не потъват като вода в пясъка, а влизат в чекмеджетата на управляващите. Всичко това се случва със съучастието на кметовете, които, изкарвайки се герои пред съгражданите си, напълниха своите нощни шкафчета с обществени и европейски средства“, завърши лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mir mir