fbpx
 

Партия МИР: Ако управляващите не оттеглят веднага законопроекта за застрояване на Черноморието правителството пада

ноември 6, 2020

Партия МИР настоява незабавно да бъде оттеглен законопроектът за така наречените „приоритетни зони за въздействие“, който позволява застрояването на българското Черноморие.

Припомняме, че Валери Симеонов и народни представители от „Обединени патриоти“ внесоха преди седмица в Народното събрание проект за промени на Закона за регионалното развитие. Те предвиждат да се въведат „приоритетни зони за въздействие“, за застрояването на които да не важат ограниченията, налагани от задължителните в момента общи устройствени планове на общините и от специалния статут за защита на близките до морето земи.

„Депутатите от управляващата коалиция предлагат изменение на Закона за регионалното развитие, което на практика отваря вратичка за застрояването на терени по българското море“, каза лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той допълни, че проектът предвижда чрез Плановете за интегрирано развитие кметовете да предлагат кои да са специалните „приоритетни зони“ и същите да се одобряват от общинските съвети.

„Чрез тази поправка утвърдените зони ще могат да се застрояват, дори и ако те не са предвидени в приетите Общи устройствени планове. Така ще се позволи да се застроят терени извън регулация, включително и земеделски земи след тяхното преотреждане. Ако поправките бъдат приети Общите устройствени планове ще загубят важността си и ще могат лесно да бъдат заобикаляни, което на практика ще разреши строителството на самия морски бряг. Това за мен е престъпление и национално предателство“, каза още председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

Той беше категоричен, че ако законопроектът не бъде оттеглен веднага, правителството ще падне.

„Този път българите ще се обединим и ще защитим българското Черноморие и българското национално богатство. Ако лъжепатриотите не оттеглят законопроекта веднага, гражданските протести от това лято ще се умножат по сто и ще свалим това пагубно за България правителство“, беше категоричен лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

 

 

mir mir