fbpx
 

Честит празник на бесарабските българи!

октомври 29, 2020

Денят на бесарабските българи е празник, свързан с отдаването на дължимото им за развитието на България. За пръв път празника се чества през 1938 г., като датата се свързва с освещаването на храм-паметника „Свето Преображение Господне“ в Болград. Храмът е изграден след пет годишно строителство, като в изграждането му е вложен доброволният труд на 10 000 преселници от българските земи.

По повод Денят на бесарабските българи председателят на ПП МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев изпрати поздравителен адрес до Центъра на бесарабските българи в България.

„На 29 октомври всяка година стотици българи в Молдова, Украйна и по света отбелязват своя празник – ден на силата на българския дух и самосъзнание. България се гордее със своята многобройна общност в Украйна и Молдова, защото тя успя през всички тези трудни години не само да съхрани връзката си с родината, но и положи огромни усилия за утвърждаването на българската идентичност и националните ни ценности.

За съжаление българската държава е огромен длъжник на бесарабските българи и трябва да положи необходимите усилия, за да защитава техните права, да разширява възможностите им за изучаването, използването на български език като майчин.

Един от основните приоритетите на политическа партия МИР е българите зад граница и за това ще положим всички усилия решаването на проблемите на бесарабските българи да стане национален и държавен приоритет.

Бесарабските българи са национално богатство и за това държавата трябва да подобри достъпа на сънародниците ни до образование в България и създаването на перспективи за по-лесното и активното им включване на трудовия пазар в страната.

Благодаря на бесарабските българи, че със своята активна позиция и дейност създадат повече възможности за приближаването на тази голяма българска общност до родината, до българските традиции, ценности, култура и до бита на нашите предци!

Дълбок поклон пред всички бесарабските българи, които независимо в коя точка на света се намират със своето родолюбие и силен български дух допринасят за развитието на България!

Честит празник, скъпи сънародници!

Да сте живи и здрави, Вие и Вашите семейства!

Да живее и да пребъде България!“

Това написа в своя поздравителен адрес до бесарабските българи лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

mir mir