fbpx
 

Симеон Славчев: Отхвърленото вето и промените в Изборния кодекс са опасност за демокрацията в България | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

октомври 8, 2020

Днес Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев, който върна за ново обсъждане текстовете от Изборния кодекс заради възможността да се гласува освен машинно, но и с хартиени бюлетини.

„Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ, лъжепатриоти и аптечни бензинджии днес за пореден път доказаха, че не само не искат, но и се страхуват от провеждането на честни избори в България“, каза лидерът на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев.

Той припомни, че партия МИР още през февруари месец тази година е призовала Министерския съвет, Народното събрание и ЦИК да спазват законите в страната и незабавно да въведат машинното гласуване, така както е записано в Изборния кодекс.

„Вместо да спазят закона и решение номер 100 на Министерския съвет от 12.02.2020 г., управляващото мнозинство в Парламента промени Изборния кодекс в 12 без 1, с което напълни обезсмисли провеждането на машинното гласуване. С въвеждане на хартиените бюлетини успоредно с машинното гласуване се цели хаос, допускане на грешки, затрудняване на секционните изборни комисии и най-вече объркване на българските граждани. Промените в Изборния кодекс и отхвърленото днес президентско вето са опасност за демокрацията в България“, каза още председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

Той попита управляващите кога са искрени, тогава когато твърдят, че са машинното гласуване, тогава когато са гласували за пълното въвеждане на машинното гласуване и то е записано в Изборния кодекс, тогава, когато Министерският съвет взима решение и министър-председателят публично възлага на Томислав Дончев да предприеме всички действия за провеждането на следващите парламентарни избори чрез машинно гласуване или тогава, когато променят Изборния кодекс и с въвеждането на паралелното гласуване в хартиени бюлетини обезсмислят машинното гласуване.

„ПП МИР обяви за Национална кауза провеждането на честни избори чрез машинно гласуване в България и ще инициира и включи в създаването на общ фронт за провеждане на честни избори. Защото само чрез честни избори може да се смени модела на управление в България, да се приеме устойчиво изборно законодателство, да се извършат необходимите реформи, което ще донесе промяната, която и протестиращите вече над 90 дни, а и мнозинството от българските граждани искат“, беше категоричен лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той допълни, че управляващите са саботирали не само машинното гласуване, но и честния избор на председател на ЦИК.

„С всички свои действия и бездействия управляващите целят само едно – да манипулират и фалшифицират изборите, за да продължат да управляват и да пълнят своите шкафчета с пари, докато българският народ все повече обеднява, България се срива в световните класациите за свобода на словото, а все повече българи, губейки надежда, че нещо може да се промени, напускат пределите на родината. Този процес може да бъде спрян само чрез обединяване на българските граждани, партии и граждански и неправителствени организации и създаване на общ фронт от всички, които искат и са готови да се борят за промяната в България“ каза лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

 

 

 

mir mir