fbpx
 

ПП МИР призовава ЕК да изпрати наблюдатели за следващите избори в България

октомври 1, 2020

В началото на месец февруари 2020 г. ПП МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) организира протест и палатков лагер пред Министерски съвет с искане управляващите да спазят закона и незабавно да бъде въведено машинното гласуване.

„Времето на протеста на партия МИР не беше избрано случайно. До следващите парламентарни избори оставаше точно една година, в която имаше все още време да се бюджетира, да се създадат технически критерии от експерти, да се обяви обществената поръчка, да се произведат необходимия брой машини за гласуване и те да бъдат доставени, а представителите на ЦИК и РИК да бъдат обучени“, каза зам.-председателят на ПП МИР Владислав Милев.

На 12 февруари Министерски съвет взе решение, а министър-председателя Бойко Борисов публично нареди на Томислав Дончев да се изпълни закона и да предприеме всички действия по финансовото и техническото обезпечаване на технически средства за следващите парламентарни избори, за да могат те да се проведат чрез машинно гласуване, така както е записано в Изборния кодекс. Въз основа на решението на Министерски съвет беше създадена работна група в Народното събрание, а на едно от заседанията и бяха поканени представители на ПП МИР като признание, че партията беше най-активната организация, която застана и се пребори за машинното гласуване.

По време на заседанието на работната група представителите на ПП МИР казаха своите мотиви за незабавното въвеждане на машинното гласуване, като оповестиха и резултата от направения експеримент за колко време и как гласуват българите на възраст от 18 до 85 годишна възраст. Припомняме, че ПП МИР организира обучителен и демонстрационен център с реална машина за гласуване пред сграда на Министерски съвет.

„Резултата от експеримента беше изненада и за нас самите, защото се оказа, че средното време за гласуване на машината е 15 секунди, а дама на 85 годишна възраст, която дори не беше докосвала и банкомат гласува за 40 секунди. Това доказа и обори тезата на управляващите, че възрастните хора няма да могат да се оправят с машината за гласуване“, каза още зам.-председателя на партия МИР Владислав Милев.

„Веднага след заседанието на работната група за машинното гласуване поканихме народните представители да дойдат в обучителния център, които организира МИР и да се убедят нагледно в изказаните от нас факти и мотиви. За съжаление нито един от народните представили не откликна на поканата ни да дойдат и да гласуват на машината за гласуване. Нещо повече – Валери Симеонов в типичния си нагъл и безочлив стил и видимо раздразнен от представените обективни факти в полза на машинното гласуване накара представителите на ПП МИР да напуснат заседанието на работната група“, допълни Владислав Милев, който беше един от тези представители на партията по време на заседанието на работната група в Парламента. Той припомни, че по време на тези заседание е присъствал и проф. Константинов, като не е станало ясно в какво качество – като директор на Информационно обслужване, като гост или като един от най-големите противници на машинното гласуване.

Зам.-председателят на ПП МИР припомни също така, че партията беше първата и за съжаление остана единствената, която остро реагира на неспазването на закона и саботирането от страна на управляващите машинно гласуване в България.

„За съжаление всички партии умишлено или не проспаха един от най-важните моменти в най-новата ни демократична история – провеждането на честни избори чрез машинно гласуване. Днес, когато следващите парламентарни избори са пред нас, вече всички предизборно и чисто популистки започнаха да апелират и да настояват за машинно гласуване, но вече е твърде късно. Напълно е безсмислено сега да влезеш в сградата на Народното събрание, да се барикадираш там и да биеш незнайно защо по метална кофа за вода, а само преди няколко месеца да не си си мръднал пръста и да не си подкрепил националната кауза на ПП МИР – провеждане на честни избори чрез машинно гласуване“, беше категоричен зам.-председателя на партия МИР Владислав Милев.

Той припомни, че шест месеца Министерски съвет, ЦИК и Народното събрание са си прехвърлили задължения и отговорности с цел да забавят процеса по въвеждането на машинното гласуване, за да може то да стане много трудно приложено и внедрено. Част от доказателствата за саботирането на машинното гласуване е подадената от председателката на ЦИК оставка с мотив, че управляващите предлагат промени в Изборния кодекс, които ще доведат до хаос в изборния процес и съмнения за честността на изборите.

„Всичко това ясно и категорично показва страх и нежелание за въвеждане на машинно гласуване и видимо умишлено погазване на законите в България. Същевременно проф. Константинов, който е представител на фирмата взимаща няколко милиона лева за сглобяването на екселски таблици, представляващи електронна форма на протоколите от изборните секции в страната, се появява в определени медии и говори пълни абсурди и лъжи както за времето за гласуване, така и относно дезинфекция на машините и тяхната работа“, допълни още Владислав Милев.

„Това за пореден път показва кой каква роля играе в процеса „гласуване“ и как и по какъв начин се обработва вота на българските граждани и как се нагласяват резултатите и едни и същи печелят изборите служебно“, беше категоричен Милев.

Поради всички тези факти, и най-вече заради съмненията, че управляващите от ГЕРБ за пореден път се готвят да фалшифицират изборите и да подменят вота на българските граждани ПП МИР призовава Европейската комисия да изпрати наблюдатели в България които:

– да проследят процедура по обществената поръчка за доставката на машините за гласуване;

– да проследят целия изборния процес в България;

– да проследят начина на преброяване на хартиените бюлетини (след направените промени в Изборния Кодекс)

– да проследят начина и метода на съставяне на протоколите от секционните избирателни комисии;

– да проследят работата на ЦИК  и „нощното бдение“ на членове на СИК, донесли протоколите в РИК и ЦИК;

– да проследят обработката на протоколите и обявяването на изборните резултати.

ПП МИР призовава също така ЕК да осигури правови и честни избори в България при условие, че на този етап не се вижда възможност правителството и опозицията да осъществи такъв.

„Призоваваме официални лица на ЕК да съзират органите, които ще гарантират върховенството на закона и отчитане на истинския вот на българите. Успоредно с това партия МИР призовава всички будни граждани да осъществяват и личен контрол и да подават своите сигнали при наличие на данни за нарушения в процесите на подготовка и провеждане на следващите парламентарни избори в България“, завърши зам.-председателя на ПП МИР Владислав Милев.

 

mir mir