fbpx
 

Партия МИР: Докладът на ЕК обективно отразява действителността в България | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

октомври 1, 2020

ПП МИР счита, че докладът на Европейската комисия за върховенството на закона в Република България е негативна оценка за липсващата реформа в съдебната система и противоречивата успеваемост на Главния прокурор в дейността му по ограничаване на корупцията в страната.

„Докладът ясно показва, че сегашното държавно управление не може да осигури европейски стандарт на живот на населението, нито по отношение на доверие в институциите, нито по отношение на защитата на основните права и свободи“, се казва в позиция на ПП МИР във връзка с вчерашния доклад на Европейската комисия.

Според партия МИР Европейската комисия с доклада си още веднъж подчертава срастването на изпълнителната, законодателната и съдебната власт като деконструктивен и порочен феномен в незрялата българска демокрация, който забавя достигането на стандарта на живот в останалите европейски държави.

„Европейската комисия обръща особено внимание на ниското ниво на доверие на гражданите в анти-корупционните институции, именно заради несправянето им с престъпните практики по разходването на обществен ресурс. Не случайно и ПП МИР многократно е алармирала обществеността за действия на централната и местната власт, които съществено нарушават интереса на гражданите и за които се използва национален и европейски финансов ресурс. Примери за това са заводът за изгаряне на боклук и съмнителните обществени поръчки за пречистване на водата в град София“, каза члена на Националния съвет на ПП МИР Георги Кардашев.

За ПП МИР от особено значение в доклада е констатацията на Европейската комисия, че в България е почти напълно ограничено използването на граждански-експертен капацитет в законодателния процес и като форма за оценката на въздействието над обществените отношения.

„ПП МИР беше първата политическа сила, която се противопостави на безпринципните законодателни промени в Изборния кодекс на страната ни и въобще на принципите въз основа на които управляващата коалиция предвижда да провежда избори за народни представители и национален парламент. Умишлените действие по невъвеждане на сигурен и прозрачен начин за гласуване, какъвто е машинното гласуване от страна на правителството е ярък пример за погазване на върховенството на закона в страната ни. Именно за това ПП МИР сигнализира по надлежния ред още преди месеци Европейската комисия за този проблем“, каза Георги Кардашев.

„ПП МИР ще продължава да отстоява позицията си, че е необходимо спешното създаване на граждански регулативни съвети, за което сме отправи покани много организации с нестопанска цел. За нас от МИР е необходимо създаването и приемането на нов обществен договор под формата на нова Конституция на Република България, която да гарантира прозрачна процедура за търсенето на отговорност над Главния прокурор и всички анти-корупционни органи в страната“, се казва още в позицията на ПП МИР.

 

mir mir