fbpx
 

ПП МИР иска Обществен експертен съвет за машинното гласуване

август 27, 2020

Партия МИР настоява незабавно Министерският съвет да оповести причините и основанията, въз основа на които е било възложено пазарно проучване и са събирани оферти от доставчици за машини за гласуване в  „Информационно обслужване“, без да са били приложени процедурите, регламентирани в Закона за обществените поръчки.

Това се казва в позиция на ПП МИР във връзка с искането на Централната избирателна комисия за среща с вицепремиера Томислав Дончев поради факта, че в „Информационно обслужване“ са били препратени оферти за машини, постъпили миналия месец в Министерския съвет.

„ПП МИР остро се противопоставя на всякакви действия от страна на изпълнителната власт и Централната избирателна комисия, които не кореспондират със законоустановените процедури за избор на доставчик на машини за гласуване. Всяка непрозрачна процедура е явно погазване на правото на българските граждани да съблюдават процеса по въвеждане на машинното гласуване в България“, се казва още в позицията на партия МИР.

„Липсата на координация между пряко отговорните институции за прилагане на Изборния кодекс по отношение на машинното гласуване е умишлен акт за възпрепятстване на българските граждани да упражнят правото си на честен вот чрез машинно гласуване, който не може да остане без последствия“, каза лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Партия МИР настоява за незабавната оставка на вицепремиера Томислав Дончев заради несправяне с възложените му задачи по въвеждане на машинното гласуване съгласно разпоредбите на Изборния кодекс и умишленото саботиране на провеждане на честни избори в България.

От МИР не приемат и позицията на представителите на ЦИК, че комисията не може да взима самостоятелни решения и не носи отговорност за този процес. „С изявленията си представителите на ЦИК показват, че комисията е просто платена администрация, която не може да гарантира честността и законосъобразното протичане на изборните процеси в Република България“, се посочва в позицията на ПП МИР. От партията, която беше двигателят за въвеждането на машинното гласуване, настояват за незабавното прилагане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки и съставяне на комисия по избор на доставчик на машини за гласуване, в чийто състав да бъдат включени и независими експерти.

„ПП МИР настоява към ЦИК да бъде създаден Обществен експертен съвет, в който да влязат както доказани експерти, така и представители на гражданските и неправителствените организации. Целта на този съвет е да наблюдава целия процес по прилагането и извършването на всички процедури и действия, необходими за пълното въвеждане на машинното гласуване“, каза председателят на ПП МИР Симеон Славчев и допълни, че само така ще се гарантира честността на вота на българските граждани.

 

mir mir