fbpx
 

ПП МИР подкрепя протеста на екскурзоводите

август 25, 2020

ПП МИР подкрепя протеста на екскурзоводите, които на 1-ви септември  излизат на протест с искане за безвъзмездна финансова помощ от държавата, след като от няколко месеца са без доходи заради пандемията от COVID-19.

Само през последните няколко месеца 90% от заетите в бранша, които са малко над 1400 души, не са работили заради липсата на туристи, затова от трите професионални организации изпратиха писмо до министър-председателя Бойко Борисов с настояване за спешни мерки за спасяване на сектора.

„Във връзка с извънредната ситуация в страната и най-вече, за да се преодолеят финансовите, икономическите и социалните последици от Коронавируса в България, още през март месец тази година ПП МИР предложи на правителството няколко спешни мерки“, каза председателя на ПП МИР Симеон Славчев.

„Една от тези мерки беше да се изготви оценка за финансовите и икономическите загуби в сферата на туризма. На база на нея да се изготви специална програма за подпомагане на всички заети в областта на туризма, както и да изготви Стратегически план за развитието на българския туризъм, отчитайки последиците от Коронавируса. Един от акцентите в програмата ПП МИР предложи да бъде ефективното използване на съществуващата материална база за целогодишно предоставяне на туристически услуги и приоритетно привличане на туристи и инвестиции в балнео-лечебния, здравния и медицински туризъм. Целта е България да се превърне в целогодишна туристическа дестинация“, допълни още лидера на партия МИР Симеон Славчев.

Той посочи, че нито една от мерките, изготвени от експертите на ПП МИР не е била приета от правителството и сега финансовите, икономическите и социалните последици от Коронавируса в България ще бъдат изключително големи и ще засегнат всяка една сфера.

„ПП МИР подкрепя справедливите искания и протеста на екскурзоводите и ще продължим да настояваме правителството да свърши своята работа и да предприеме макар и със закъснение комплекс от мерки и действия, които да подкрепят микро, малките и средните предприятия и да гарантират доходите на хората. ПП МИР настоява правителството да пренареди своите приоритети и да стимулира българското производство, развитието на малкия и средния бизнес, както и развитието на туризма и земеделието“, каза още Симеон Славчев.

Той призова за незабавната оставка на правителството, защото според думите му е видно, че управляващите не само не правят нищо за решаването на проблемите, но и с техните действия и бездействия ги задълбочават още повече.

„Единствения изход от ситуацията е незабавна оставка на правителството на Бойко Борисов и провеждането на честни избори чрез машинно гласуване“, завърши лидера на ПП МИР Симеон Славчев.

 

 

mir mir