fbpx
 

143 години от Шипченската епопея | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

август 22, 2020

Председателят на ПП МИР Симеон Славчев, зам-председателя Владислав Милев, членове и симпатизанти на партията от цялата страна се изкачиха днес на връх Шипка и се включиха в честванията за 143-тата годишнина от Шипченската епопея.

„Каквото и да кажем днес за героизма на българските опълченски и руските войни, които изнесоха една от най-героичните и решаващи битки за изхода от Руско-турската освободителна война, ще бъде малко. 143 години по-късно България отново се нуждае от своите национални герои, които да я освободят от мутрите и мафията, които завладяха държавата. Убеден съм, че всички ние хилядите родолюбци, които се изкачихме днес на връх Шипка, за да се поклоним пред делото и паметта на героите, дали живота за своботата на Отечеството, пък и стотиците хиляди родолюбови българи в цялата страна, ще се преборим и освободим Родината, така както направиха нашите предци преди 143 години“, каза председателя на ПП МИР Симеон Славчев.

Той заедно с МИРяните от цялата страна изкачиха рамо до рамо с  президента Румен Радев 890-те стъпала до връх Шипка, където отдадоха почит на героите.

„С вяра в собствените сили и единение в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството“, заяви президентът Румен Радев в своето слово на историческия връх.

„143 години България цяла гледа Шипка с преклонение. И днес хиляди изкачихте този връх, за да докажете, че достойнството стои по-високо от страха и забраните, е заявил президентът в речта си. Родината възкръсна на картата на Европа благодарение на победата на Русия над Османската империя. Но именно тук, в августовския зной на 1877 година нашите опълченци доказаха, че народът ни заслужава свободата си“, каза още президента Румен Радев.

„Шепата спартанци“, които ще отрежат пътя на аскера към Северна България, са наши сънародници от Русия, днешна Украйна и Молдова, от Румъния и Сърбия. Хъшове, бежанци от въстанията и емигранти от поробена България. Някои дори не са виждали Родината, за която ще дадат живота си. „Тези поборници за свободата не се питаха дали има смисъл да се борят? Те не се убеждаваха един другиго, че всяко усилие е обречено, както често правим днес. Тях не ги блазнеше удобството да бъдат зрители на националната история. Да изчакат събитията. Да четат вестници и да спорят в кръчми и кафенета. Българските опълченци не са се крили зад гърба на могъщата армия на царя Освободител, в очакване тя да донесе тяхната свобода. По тези скали, по тези урви, те са воювали и умирали, отдавайки живота си, но никога не са се предали. Воюваха и умираха, за да докажат, че народът ни е достоен за свободата и платиха с живота си за тази свобода. С този несломим дух, с тази вяра в собствените сили, с това единение в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството. С този дух, вяра и единение ще успеем и всички ние, техните потомци, които днес се борим за една свободна и справедлива България“, каза още държавният глава в своето слово.

По време на честванията на връх Шипка председателят на ПП МИР Симеон Славчев заедно с членове на партията поднесоха венци и цветя.

 

 

mir mir