fbpx
 

Симеон Славчев: ГЕРБ вкарва държавата в правен и морален абсурд | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

август 19, 2020

Нов Обществен договор, приет на национален референдум, да предшества промяна в Конституцията – за това настояват от партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие).

Проектът на ГЕРБ за нова Конституция е „недомислен, писан на крак и буди множество тревоги сред юристите“, посочи в предаването „Преди всички“ на БНР лидерът на партията Симеон Славчев.

„Тези действия на ГЕРБ и на Бойко Борисов показват страх, паника, подигравка с българските граждани и погазване на държавността“, коментира Славчев пред БНР.

Според Славчев ГЕРБ вкарва държавата в правен и морален абсурд, а чрез тези панически ходове управляващите от опитват да печелят време и да се задържат във властта.

„Предлагаме да се подготви, обсъди и приеме чрез Национален референдум нов Обществен договор, който да залегне в основата на проект за нова Конституция“, поясни Славчев. По думите му новите принципи за промяна на конституцията трябва да бъдат широко обществено обсъдени.

Основният закон на България – Конституцията, трябва да бъде устойчива и не може да бъде променяна по всяко време и от всеки, на който му хрумне, изтъкна още Симеон Славчев.

От МИР предлагат в новата Конституция да бъдат записани и гарантирани правата на българските граждани за безплатно образование и здравеопазване, на чиста околна среда, на жилище и на реален средноевропейски стандарт на живот.

„Провеждането на честни избори чрез машинно гласуване е национална кауза и българското общество трябва да окаже силен граждански натиск и да не позволи на ГЕРБ и Бойко Борисов да променят Изборния кодекс в 12 без 1-на и успоредно с машинното гласуване да вкарат и гласуване с хартиена бюлетина. Това е пълен нонсенс и е ясен сигнал, че ГЕРБ се готвят за поред път да фалшифицират и подменят вота на българските граждани”, каза още лидера на партия МИР Симеон Славчев. Той призова също така народните представители да проявят държавническо поведение и да не подкрепят предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс и Конституцията на България.

 

mir mir