fbpx
 

ПП МИР: Прокуратурата да се самосезира заради обществена поръчка на стойност 141 млн. лв. в АПИ

август 14, 2020

ПП МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) настоява прокуратурата незабавно да се самосезира и да провери обществената поръчка, която Агенция пътна инфраструктура без търг и конкурс дава на Консорцум „КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС“ ДЗЗД. Стойността на поръчката е 118 млн. лв. без ДДС или 141 480 000 лева с ДДС.

ПП МИР припомня, че през 2018 г. АПИ в резултат на проведена открита процедура по ЗОП сключи договор с Консорцум „КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС“ ДЗЗД на стойност 180 млн. лв. за „Проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на базата изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3.5 т (електронна винетка). От партия МИР припомнят също така, че това не е първата промяна на обхвата на тази поръчка, като дават за пример извършената промяна в схемата на плащанията по поръчката през септември месец 2018 г.

Според ПП МИР, ако новата дейност беше възложена чрез допълнително споразумение по действащия договор, щеше да бъде нарушен Законът за обществените поръчки, който позволява това, но при условие, че цената не надвишава 50 на сто сумата на основния договор.  Новата поръчка, която АПИ възлага пряко на „Капш“ е за допълнителен 24-часов мониторинг, анализ за работата на електронната система и текущото й натоварване.

Според ПП МИР даването на 141 млн. лв. за мониторинг и анализи е схема за източване на публични средства и призовава лично министър-председателя Бойко Борисов да спре обществената поръчка в АПИ.

„Ако Бойко Борисов не спре незабавно поръчката, ще означава, че е пряко е замесен в корупционната схема и ще трябва да понесе своята политическа и наказателна отговорност за това”, се казва още в позицията на ПП МИР.

Също така от ПП МИР подчертават, че изграждането на тол системата в България, нейната поддръжка и мониторинг далеч надхвърля сумите дадени за изграждането на идентични тол системи в другите европейски страни (над 320 млн. лв.). Именно за това от МИР считат, че става въпрос за сериозна корупционна схема и огромна злоупотреба с публични средства.

От ПП МИР призовават главния прокурор Иван Гешев вместо да се занимава с PR акции за битова престъпност по села и паланки, лично да се заеме с разследването на тази обществена поръчка в АПИ и в кратки срокове да оповести публично резултата от него.

 

mir mir