fbpx
 

Симеон Славчев пред БНР: Намираме се в 12 без 1 за машинното гласуване | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

август 13, 2020

Шест месеца след правителственото решение да се задвижи машинното гласуване, българското общество не е наясно какво е свършено за това. Това обясни пред „Хоризонт“ лидерът на партия МИР и бивш общински съветник Симеон Славчев.

Днес от 10 часа партия МИР организира протестна акция за машинното гласуване пред сградата на Министерския съвет.

В момента се намираме не в 12 без 5, а в 12 без 1„, каза Славчев в предаването „Преди всички“. Той смята, че в шестте месеца до редовните парламентарни избори все още има време да се случи обществена поръчка и да се осигурят машини за гласуване.

„Това е единственият начин в България да се проведат честни избори„, подчерта Славчев.

От партията планират разяснителни мероприятия, защото машинното гласуване се бърка с електронно и дистанционно гласуване, изтъкна той.

През февруари партия МИР инициира палатков лагер пред сградата на Министерския съвет с настояване за машинно гласуване. Това е национална кауза, припомни позицията на партията Симеон Славчев.

От МИР са сезирали Европейската комисия и Венецианската комисия заради неспазването на законите на страната от собственото й правителство, поясни Симеон Славчев, визирайки записаното в Изборния кодекс за машинното гласуване. „И че се нарушават правата на българските граждани – провеждането на честни избори.“ Славчев се надява след август ЕК да излезе със становище по темата.

ЦИК е политически орган, там са назначени хора на партиен принцип, затова настояваме да се създаде експертен обществен съвет, в който да влязат специалисти, които разбират от темата, посочи още Симеон Славчев пред БНР.

„Защото ние имаме дълбоки съмнения, че в Централната избирателна комисия има тази експертиза и може би това е една от причините да се бавят, или може би умишленото саботиране на машинното гласуване.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл:

https://bnr.bg/post/101324433

mir mir