fbpx
 

ПП МИР организира граждански протест за машинното гласуване и оставката на правителството

август 9, 2020

На 12-ти август от 10 часа ПП МИР организира пред сградата на Министерския съвет граждански протест с искане министър-председателят Бойко Борисов и цялото правителство да спазят както закона, така и собственото си решение (Решение номер 100 на Министерски съвет от 12.02.2020 г.) за провеждането на парламентарните избори чрез машинно гласуване.

 

„Минаха 6 месеца от решението на Министерския съвет, когато Бойко Борисов възложи на Томислав Дончев да предприеме действия за провеждането на следващите парламентарни избори чрез машинно гласуване. Оттогава до сега не са предприети никакви действия, напротив, чрез своето бездействие управляващите умишлено саботират машинното гласуване“. Това каза председателят на ПП МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев.

 

Припомняме, че ПП МИР издигна още на 1-ви февруари тази година палатков лагер пред Министерски съвет с искане правителството, Народното събрание и ЦИК да спазят закона (Раздел 14, Глава III от Изборния кодекс, който предвижда изборите в България да се провеждат чрез машинно гласуване). Гражданският и политическият натиск на ПП МИР постигна резултат и на 12-ти февруари тази година Министерският съвет взе решение за въвеждането на машинното гласуване.

 

„Въпреки взетото тогава от Министерския съвет решение ние продължихме своите протестни действия, защото искахме и продължаваме да настояваме българското общество да получи гаранции чрез реални действия от страна на правителството, че следващите парламентарни избори, пък и всички други избори в България ще се проведат чрез машинно гласуване“, каза още председателят на ПП МИР Симеон Славчев. Той попита кога министър-председателят Бойко Борисов е искрен – когато нарежда на органите на реда да премахнат палатковите лагери от Орлов мост и от кръстовищата в цялата страна с мотив, че протестиращите не спазват Закона за движение по пътищата или когато той самият не спазва Закона и саботира провеждането на честни избори в България чрез машинно гласуване.

 

От ПП МИР настояват Бойко Борисов и цялото правителство незабавно да предприемат действия, които да гарантират на българското общество, че следващите парламентарни избори ще се проведат чрез машинно гласуване.

 

От МИР призоваха също така всички българи, които всяка вечер протестират срещу правителството с искане за оставка, да дойдат в сряда (12-ти август) от 10 часа пред Министерския съвет.

 

„Важно е да поискаме оставката на правителството, когато то е в сградата и дори когато има заседание, а не в 20 часа вечерта, когато там няма никой и викаме пред прозорците на празната институция. Само така протестът, нашите искания и общата кауза могат да има ефект и успех“, завърши лидерът на МИР Симеон Славчев, като призова всички българи, които подкрепят националната кауза за провеждане на честни избори в България чрез машинно гласуване да дойдат на 12-ти август в 10 часа пред сградата на Министерския съвет.

mir mir