fbpx
 

ПП МИР иска оставката на Томислав Дончев заради машинното гласуване | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

август 3, 2020

ПП МИР иска незабавно оставката на вицепремиера Томислав Дончев заради саботирането на машинното гласуване.

От МИР организираха граждански протест и палатков лагер пред прозорците на Министерския съвет още на 1-ви февруари тази година с искане правителството незабавно да спази закона и да започне подготовката на следващите парламентарни избори чрез машинно гласуване.

Припомняме, че МИРният палатков лагер пред Министерския съвет даде резултат и на 12-ти февруари тази година правителството взе решение (решение номер 100 на Министерския съвет) за провеждането на всички видове избори чрез машинно гласуване.

„По време на заседанието на Министерския съвет лично министър-председателят Бойко Борисов възложи на Томислав Дончев да започне веднага подготовката на следващите парламентарни избори чрез машинно гласуване. От тогава до сега минаха 6 месеца и все още няма никакви действия от страна на Томислав Дончев за въвеждането на машинното гласуване.

Именно за това ПП МИР настоява Бойко Борисов незабавно да поиска оставката на ресорния вицепремиер за умишленото саботиране на машинното гласуване.

Ако Борисов не поиска и не освободи незабавно Томислав Дончев, това означава, че той самият е наредил саботирането на машинното гласуване и ще трябва да поеме лично политическата и наказателната отговорност за неспазването на закона и решенията на Министерския съвет“.

Това каза председателят на ПП МИР Симеон Славчев. Той подчерта, че провеждането на честни избори чрез машинно гласуване е национална кауза и всеки, който си позволи да я саботира, ще носи освен политическа и наказателна отговорност.

Политическа партия МИР сезира вече Европейската и Венецианската комисии заради неспазването на закона в частта за въвеждане и прилагане на машинното гласуване в България и от там се очаква проверка и наказателна процедура срещу държавата.

„Единственият начин в България да се проведат честни избори в момента е машинното гласуване и ние от ПП МИР, както и стотиците хиляди българи по площадите няма да спрем да се борим за честност, справедливост и морал. Ако Бойко Борисов не може или не иска да накара собствения си вицепремиер да спази закона за машинното гласуване, това означава, че той самият трябва незабавно да подаде оставка“, каза още председателят на ПП МИР Симеон Славчев. Той постави ултиматум на Бойко Борисов и му даде срок до 6-ти август да спази закона и да бъдат предприети незабавни действия за провеждането на парламентарните избори чрез машинно гласуване.

„Ако Борисов не спази закона до 6-ти август, то той не може и няма как да иска всички други българи да спазват законите. Това на практика ще означава, че всички българи ще можем да излезем и да блокираме всички ключови пътни артерии в страната съвсем законно, тъй като ще имаме личния пример на министър-председателя как се погазват и как не се спазват законите в България“, завърши Симеон Славчев.

 

mir mir