fbpx
 

ПП МИР: Правителството да спази Закона за машинното гласъване или да подаде оставка | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

май 13, 2020

Политическа партия МИР настоява правителството да спази закона и незабавно да предприеме действия за въвеждане на машинното гласуване в България или да подаде оставка.

Припомняме, че на 1-ви февруари най-младата българска партия стартира граждански протест и палатков лагер пред Министерски съвет с искане управляващите да спазват законите в страната и незабавно да предприемат действия за провеждането още на следващите парламентарни избори чрез машинно гласуване. На 12-тия ден след началото на протеста Министерският съвет взе решение за въвеждането на машинното гласуване и възложи на вицепремиера Томислав Дончев да предприеме всички необходими действия за подготовката и обезпечаването на машинното гласуване. Въпреки че протестът на ПП МИР постигна своята цел, от партията обявиха, че ще останат със своите палатки пред Министерския съвет, докато не видят доказателства, че следващите парламенртани избори в България ще се проведат чрез машинно гласуване.

„Веднага след като в България беше обявено извънредното положение заради пандемията от COVID-19, протестът на ПП МИР премина онлайн. И докато по време на извънредното положение не сме задавали въпроси на правителството докъде стигна процесът по въвеждането на машинното гласуване, то днес настояваме лично министър-председателят Бойко Борисов и ресорният вицепремиер Томислав Дончев да дадат отговор и отчет на българските граждани за това какво свършиха до момента, за да спазят закона и собственото си решение за незабавното въвеждане на машинното гласуване”, каза председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

От ПП МИР настояват министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев да дадат специална пресконференция на тема машинно гласуване, по време на която да излязат с конкретен план за действие, който да гарантира провеждането на следващите парламентарни избори чрез машинно гласуване.

„Ако до 25-ти май управляващите не представят конкретен план за действие и не предприемат действия за въвеждането на машинното гласуване, то ПП МИР не само ще поднови своите протестни действия и палатковия лагер пред Министерския съвет, но и ще преминем към гражданско неподчинение”, беше категоричен председателят на ПП МИР Симеон Славчев. Той подчерта, че законите в България важат за всички, и че ако управляващите не спазят закона за въвеждането на машинното гласуване, то няма да имат моралното право да искат и всички останали граждани да спазват законите.

„Само чрез машинното гласуване ще може да се гарантира честността на вота на българските граждани. Машинното гласуване е закъснялата модернизация на изборния процес в България и умишленото му отлагане от страна на управляващите е отлагане на истинската демокрация в страната ни. Правителството или ще спази закона или ще трябва незабавно да подаде оставка”, завърши председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

От днес политическа партия МИР стартира и онлайн петиция на своя сайт за незабавното въвеждане на машинното гласуване в България. Те припомнят, че Народното събрание е приело в Глава 14, Раздел III на Изборния кодекс изборите в България да се провеждат машинно, но все още управляващите не са привели в действие разписаното в закона.

От ПП МИР са категорични, че машинното гласуване е първата, но най-решителна стъпка към спирането на фалшифицирането на изборите в България и подмяната на вота на българските граждани. Именно затова МИР-яните призовават всички български граждани, всички партии, граждански и неправителствени организации, както и всички български медии, които са ЗА провеждането на честни и свободни избори в България, да се присъединят и да подпишат онлайн петицията за незабавното въвеждане на машинното гласуване в България.

Подпишете петицията тук:

https://mirbg.bg/%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F/