fbpx
 

ПП МИР: Палатков лагер без сериозни мотиви по време на пандемия е политическа провокация | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

май 3, 2020

Политическа партия МИР категорично се противопоставя на опитите да се провокира и да се разделя българското общество и то по време на извънредна ситуация. Това се казва в позиция на партията във връзка с вчерашния протест пред президентството.

„Така нареченият граждански протест пред президентството, първо, е незаконен, тъй като все още България се намира в извънредна ситуация и всички масови събирания са напълно забранени. Второ, той е опит да се демонизира единствения останал морален стълб в българското общество – президента Румен Радев. ПП МИР се противопоставя на опитите да се манипулира българското общество, че президентът на България е само на една политическа партия. Напротив, президентът Румен Радев е избран не партийно, а мажоритарно от 2 063 032 българските граждани”, се казва в позицията на ПП МИР.

ПП МИР напомня, че по Конституция президентът на България е обединител на българите и според тях до този момент президентът Радев напълно изпълнява и покрива тази своя функция. От партията са категорични, че Румен Радев винаги е действал принципно и е защитавал интересите на българските граждани.

„Президентската институция е една от малкото прозрачни институции в България и очевидно с тези действия срещу нея се цели да се прехвърли проблемът от болната върху здравата глава. ПП МИР не приема нито един от мотивите, изложени от „протестиращите” пред президентството и смята, че са недопустими подобни действия в момент, в който цялата нация се бори с пандемията и здравните, финансовите, икономическите и социалните последици от нея”, се казва още в позицията на ПП МИР.

„Виждаме, че една група от видни и доста добре познати „протестиращи” се опитват да отклонят за пореден път вниманието на българското общество от истинските и съществените проблеми на българските граждани и най-вече от отговорните за това институции – Народното събрание и Министерския съвет. А самият факт, че органите на реда позволиха събирането на хора пред президентството по време на извънредно положение, когато всички събирания на публични места са забранени, е достатъчно показателно за това кои са поръчителите и КОЙ стой зад „протестиращите”, са категорични от ПП МИР в своята позиция.

ПП МИР припомня, че е най-активната опозиционна извънпарламентарна партия, която организира палатков лагер пред Министерския съвет, за да бъде спазен законът от управляващите и незабавно да бъде въведено машинното гласуване в България. Партията подкрепи и протеста и палатковия лагер на майките на деца с увреждания от „Системата ни убива” и медицинските сестри, но веднага след въвеждането на извънредното положение в страната техният протест премина онлайн.

„ПП МИР има много забележки, предложения и корекции към водената от правителството във всички сектори политика, в това число и за предприетите антикризисни икономически и социални мерки на правителството за защита на всички социални групи, малкия и средния бизнес в България. Но по време на извънредната ситуация нито за миг не си позволихме да излезем и да протестираме срещу взиманите от правителството решения, въпреки че имахме ежедневни основания за това. Вчера пред президентството видяхме едни объркани хора, без ясни мотиви, без никакво основание дори да протестират”, каза председателят на ПП МИР Симеон Славчев и допълни, че правилата и законите в България важат за всички, в това число и за поръчителите и изпълнителите на този фарс.