fbpx
 

143 години от създаването на Българското опълчение | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

април 29, 2020
Днес се навършват 143 години от създаването на Българското опълчение.
Българското опълчение е военна част от състава на действащата Руска армия на Балканския полуостров, в която българи-доброволци и руски военнослужещи се сражават срещу Османската империя за Освобождението на България.
На 13 ноември 1876 година руският император Александър II взема решение за създаване на Българско опълчение. На 29 април 1877 година е подписана заповед на главнокомандващия действуващата руска армия на Балканския полуостров Николай Николаевич, с която се определя числеността и състава на Българското опълчение.
За началник на Българското опълчение е назначен генерал-майор Николай Столетов.
Жителите на руския гр. Самара подаряват на Българското опълчение бойно знаме, наречено на името на града – Самарско знаме, а Стилияна Параскевова ушива знамето на Българското опълчение, което става прототип за националното знаме на България.
Най-ярката изява на Българското националноосвободително движение по време на Руско-турската война (1877 – 1878) е сформирането и действията на Българското опълчение.
Дълбок поклон пред делото и паметта на всички български опълченци и всички герои, дали живота си за Свободата на Родината!
Да живее България!
ПП МИР