fbpx
 

Международен ден в памет на жертвите на арменския геноцид | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

април 24, 2020
Днес се отбелязва Международният ден в памет на жертвите на арменския геноцид.
Между 1895 и 1921 г. Османската империя убива над 1 млн. и 500 хил. (мъже, жени и деца) и депортира над 1 млн. арменци, които тогава се намират на нейна територия.
Арменският геноцид е извършен умишлено и систематично от Османската империя по време на Първата световна война и малко след това над арменското население.
По целия свят има арменски общности, които са оцелели от арменския геноцид.
В България също има огромна арменска общност, като българските арменци са неделима част от българския етнополитически модел и живот. Те участват активно в модернизирането на България, развитието на демократичните процеси и икономическото развитие на страната. Българската арменска общност е естествения мост за развитието и укрепването на връзките между България и Армения, както и за задълбочаването на отношенията между двете православни държави.
Споменът за геноцида е жив и днес. Той се предава от поколение на поколение благодарение на учебниците по история, на литературата и филмите, но най-вече чрез семейната памет.
Никой не е забравен, нищо не е забравено!
Важно е света да си е взел поуката от арменския геноцид, да си е научил урока и никога повече да не допуска геноцид срещу никой народ и човек!
Дълбок поклон пред паметта на милионите жертви на арменския геноцид!
ПП МИР