fbpx
 

ПП МИР с отворено писмо до институциите и ген. Мутафчийски заради липсата на качествена питейна вода в Перник по време на пандемия | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

април 21, 2020

ПП МИР пусна отворено писмо до председателя на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски, до министъра да здравеопазването Кирил Ананиев, до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, до министъра на икономиката Емил Караниколов и до всички български медии във връзка факта, че изграденият водопровод от Мало Бучино до Перник не е постигнал своята цел и не може да се ползва пълноценно.

В отворено писмо ПП МИР припомнят, че министъра на околната среда и водите Емил Димитров е бил информиран от управителя на ВиК-Перник, че ВиК оператора не може да се справи с увеличените аварии след пускането на  новия водопровод.

 

ПП МИР констатират също така, че паралелно със загубите на вода, заради ежедневните аварии в Перник, се подава и некачествена питейна вода към жителите на града. И тъй като в продължение на месеци водната криза в гр. Перник не се разрешава от партията поставят следните въпроси към отговорните институции:

  1. В период на карантина с непрекъснато повтарящо се послание на Националния оперативен щаб за миене на ръцете като основна мярка срещу COVID-19, защо липсва постоянен достъп в гр. Перник на питейна вода с качество, отговарящо на Наредба № 9?
  2. Как се пречиства постъпващата във водопреносната мрежа на Перник вода от новия водопровод и отговаря ли на изискванията на Наредба №9?
  3. Какви химически продукти се използват за пречистване на питейната вода от „ВиК“ ООД гр. Перник и отговаря ли пречистената вода на всички показатели съгласно Наредба №9 и европейските изисквания по REACH?
  4. Какви средства от Световната банка са изразходвани по проекта „Рехабилитация и модернизация на ПСПВ Перник“ в периода 2018-2019 г. и за какво?
  5. Каква технологична схема и какви химически продукти за пречистване на водите на яз. Студена са препоръчани в проекта на Световната банка за ПСПВ Перник?
  6. Защо проекта „Рехабилитация и модернизация на ПСПВ Перник“ със средства от Световната банка не е завършен и се разработва нов проект за реконструкция на ПСПВ Перник през 2020 г. ?
  7. Кои са проектантите на новия водопровод от Мало Бучино до Перник и какъв хидравличен модел е използван при неговото оразмеряване?
  8. Какви са решенията на проектантите за включването на новия водопровод във водоснабдителното мрежа на гр. Перник и за постигане на изискванията на Наредба №9 за качество на питейната вода?

 

„За ПП МИР е абсолютно неприемливо по време на пандемия жителите на град Перник да бъдат оставени без достъп до качествена питейна вода. Също така за ПП МИР е напълно неприемливо да бъдат изхарчени неефективно десетки милиони левове за изграждането на новия водопровод от Мало Бучино до Перник, които не само, че не е постигнал своята цел, както е потвърдил и министира на околната среда и водите Емил Димитров, но и са необходими допълнителни средства и време, за да се коригират допуснатите по време на проектирането и изграждането на водопровода грешки”, се казва още в отвореното писмо, разпространено от ПП МИР до медиите.

 

От ПП МИР питат също и ген. Мутафчийски, дали според него е нормално в условията на пандемия една голяма част от българските граждани, които живеят в гр. Перник да нямат достъп до вода, за да прилагат една от основните мерки срещу COVID-19 – многократното миене на ръце в денонощието.

 

Припомняме, че експертите на ПП МИР констатираха сериозни нарушения още по време на изграждането на водопровода от Мало Бучино до Перник. Още тогава от партията сигнализираха, че изграждането на водопровода се прави без проект, а съхранението на тръбите на открито е недопустимо поради възможност от напукване, а тяхното полагане без да се вземе в предвид всички теренни изисквания за отделните участъци от Мало Бучино до Перник поставя под сериозен риск ефективността на водопровода.