fbpx
 

България чества 199 години от рождението на Георги Раковски | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

април 14, 2020
Днес България чества 199-тата годишнина от рождението на българския революционер и възрожденец – Георги Раковски.
Той е основоположник на организираната националнореволюционна борба за освобождаването на България, революционен демократ, публицист, журналист, историк и етнограф.
В края на 1861 г. Раковски изработва “План за освобождението на България”.
В него предвижда да се формира български полк от 1200 “окървавени в бой люде”, който трябва да проникне от Сърбия в България по гребена на Стара планина и като стигне до Търново, да състави “Временно правление от най-достойни и опитни люде” и да провъзгласи българската държавна независимост.
Раковски издейства разрешение от сръбското правителство за сформиране на въоръжен полк и постепенно в Белград се събират над 600 доброволци, между които се откроявали Иван Касабов, Ильо войвода, Стефан Караджа, Христо Македонски, Васил Левски, Иван Кършовски и др.
През периода 1864-1865 г. Раковски е в основата на всички четнически акции, организирани от българската емиграция. В края на 1866 г. той изготвя Трети план за освобождението на България и го именува „Привременен закон за народните горски чети през 1867 лето”.
В него се предвижда освобождението да стане след всенародно въстание, но вече само с усилията на самите българи.
Панайот Хитов и Филип Тотю преминават в България с две чети, но не предприемат мащабни действия, а само показват готовността за освобождение, а малко по-късно, на 9 октомври 1867 г. само на 46 години Георги С. Раковски умира в Букурещ от туберколоза.
Днес повече от всякога България има нужда от борец и революционер като Раковски, който да поведе българския народ към справедливост.
Нека да последваме примера на Раковски, Ботев, Левски и всички други български революционери, дали личен пример и отдали живота си за Свободата на България!
Дълбок поклон пред делото и паметта на Георги Раковски!
ПП МИР